Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groter verschil winnaars en verliezers

Redactie Zorgvisie
De financiële prestaties van de grootste zorginstellingen beginnen steeds meer uiteen te lopen.
Groter verschil winnaars en verliezers

Van de 100 grootste zorginstellingen in ons land halen 22 in 2007 een nettomarge (nettoresultaat als percentage van de omzet) van meer dan twee procent. Maar evenveel zorginstellingen schrijven rode cijfers. “Daarmee is het beeld flink veranderd. Vijf jaar geleden bewogen de resultaten zich veel meer rond het gemiddelde,” zegt Linze Dijkstra, sectordirecteur gezondheidszorg van ABN AMRO. Vorig jaar was de gemiddelde nettomarge 1 procent.

Interen

Vooral de thuiszorg heeft het moeilijk. Door de zorgkantoren en de gemeenten worden de tarieven flink onder druk gezet via aanbestedingen. De instellingen die verlies lijden moeten interen op het eigen vermogen. Dit geldt ook voor V&V-instellingen die gefuseerd zijn met thuiszorgorganisaties.

Professionalisering

Bij de ziekenhuizen is het financiële beeld zeer wisselend. “Hier geven de strategie en het management de doorslag,” vindt Dijkstra. Hij signaleert ook dat de invulling van het financiële management een professionalisering doormaakt. “Die professionalisering is belangrijk want er komt veel op instellingen af. Dat geldt bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg die moeten anticiperen op de invoering van de zorgzwaartepakketten. “Als er maar iets gebeurt met de opbrengsten, zie je dat in de resultaten terug.”

Kredietverstrekking

De bank kijkt steeds kritischer naar de financiële huishouding van zorginstellingen. Dijkstra: “De planning- en controlcyclus moet in orde zijn. Voor instellingen is het door de kredietcrisis geen goed moment om langlopende financieringen af te sluiten omdat door de schaarste de tarieven hoog zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden om met kortlopende faciliteiten toch geld te lenen zonder hoge opslagen. Voor ons als bank geldt dat er nog steeds geld beschikbaar is als een partij een goede businesscase heeft.” (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

VWS onderzoekt gevolgen kredietcrisis

Kredietcrisis raakt ook de zorgsector

Zorgsector in geldproblemen door kredietcrisis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.