Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gupta leidt toekomstplan zorg Noord Nederland

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Onder leiding van onafhankelijk adviesbureau Gupta Strategists zijn HZD (Huisartsenzorg Drenthe), Menzis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Treant, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Zilveren Kruis vorige week gestart met het maken van toekomstscenario’s voor het ziekenhuislandschap in Drenthe en Zuidoost Groningen.
Gupta gaat toekomstplan zorg noord nederland leiden
Wildervanksterdallen. Foto: VVV Veendam

Dat laat Zilveren Kruis weten. Het Kernteam wil voor het eind van het jaar tot een gezamenlijk toekomstscenario komen. Zij zullen naar eigen zeggen ‘op verschillende momenten en manieren  de ketenpartners betrekken.’ Gupta is door alle teamleden samen uitgekozen vanwege de enorme ervaring in de zorg.

Zorgpersoneel

Volgens de zorgverzekeraar verandert de zorg in Drenthe en Zuidoost Groningen sneller dan in andere regio’s. ‘De vraag naar zorg stijgt, de schaarste bij zorgpersoneel neemt snel toe, Wet- en regelgeving wordt stringenter. Al deze omstandigheden vragen om over de grenzen van eigen locaties heen te kijken en met elkaar na te denken over noodzakelijke aanpassingen in de vormgeving van de zorg. Hierdoor kunnen de ziekenhuizen, huisartsen en zorgverzekeraars er samen voor zorgen dat, ook in de toekomst, inwoners van Drenthe en Zuidoost Groningen over een volwaardig zorgaanbod in de provincie beschikken.’

Zorgverzekeraars

Zilveren Kruis heeft samen met zorgverzekeraar Menzis het plan geïnitieerd omdat zij merkten dat de ziekenhuizen in Noord Oost Groningen en Drenthe er niet in slagen om samen het arbeidsmarktvraagstuk op te lossen. Eigen belangen zouden teveel op de voorgrond staan. De Treant Groep heeft ruzie met de gemeente Hoogeveen vanwege het nieuwe regioplan waarin de verloskunde en kindergeneeskunde uit Hoogeveen verdwijnt. Dit zelfde geldt voor de locatie in Stadskanaal. Het UMCG maakte geen vrienden toen het onlangs bekend maakte aanblijfpremies van 5000 euro uit te loven voor schaars OK-personeel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.