Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gynaecoloog berispt om schuld aan dood baby

Mark van Dorresteijn
Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft gisteren een voormalig gynaecoloog van het Westfriesgasthuis in Hoorn berispt wegens schuld aan de dood van een baby. Dat meldde een woordvoerder van het ziekenhuis.
Gynaecoloog berispt om schuld aan dood baby

Het drama rond de baby speelde zich af in 2009. Een verloskundige die bij de bevalling ook fouten had gemaakt, kreeg een waarschuwing van het tuchtcollege. Vader Mahesh Rangoelam van de gestorven baby Biendya vindt de straf onbegrijpelijk laag. Vooral communicatiestoornissen en onduidelijkheden in de samenwerking en verantwoordelijkheidsverdeling tussen de verloskundige en gynaecoloog droegen bij aan het overlijden van de baby, oordeelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eerder.

Hogere straf

“Van de elf klachten die we samen met de IGZ tegen de gynaecoloog hadden ingediend, werden er tien door het tuchtcollege gegrond verklaard”, vertelt Rangoelam. “Dan is een berisping bijna geen straf.” Rangoelam had op zijn minst gehoopt op een geldboete of schorsing voor de gynaecoloog. “Hij voert nu nog gewoon zijn werk uit in een ziekenhuis in Leiden. Het tuchtcollege pretendeert de zorg te willen verbeteren, maar geeft met dit soort ‘straffen’ voor mensen die hun werk slecht uitvoeren een heel ander signaal af.”

Hoger

De vader zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak als die mogelijkheid bestaat. Samen met zijn vrouw heeft hij de gynaecoloog en verloskundige in 2009 ook aangeklaagd voor dood door schuld. Het Openbaar Ministerie heeft deze zaak nog in onderzoek.

Verbeteringen doorgevoerd

Het Westfriesgasthuis hoopt dat de uitspraak van het tuchtcollege bijdraagt aan de verwerking van een zeer belastende en emotionele periode voor de betrokkenen, zo laat het weten. Het Hoornse ziekenhuis benadrukt dat na het overlijden van de baby meerdere verbeteringen zijn doorgevoerd die zijn goedgekeurd door de IGZ. Net als de gynaecoloog is ook de verloskundige niet meer werkzaam bij het Westfriesgasthuis. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Niet dokters snappen niet dat een berisping een ernstige straf is. Ik begrijp dat emoties van ouders maken dat het nooit goed kan maken waar zij mee te maken hebben gehad. Het proces dat de arts doormaakt vóór dat het tot een uitspraak van een tuchtcollege komt is al een hele straf, zelfs voor diegenen waar klachten ongegrond blijken heeft de gang naar een tuchtcollege een beschadigende invloed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.