Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Haags/Rotterdamse samenwerking van ic’s vastgelegd

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De intensivecareafdelingen van het HagaZiekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis en het Vlietland Ziekenhuis hebben op 29 maart een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Haags/Rotterdamse samenwerking van ic’s vastgelegd

Hiermee moet de kwaliteit van de intensive care in de regio’s Den Haag, Delft, Westland en Nieuwe Waterweg Noord verbeteren. Er waren al banden tussen de ziekenhuizen maar deze zijn nu geformaliseerd.

Ruimte creëren

De drie ic’s zijn verschillend van zwaarte. Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft het hoogste ic-niveau, level 3. De Reinier de Graaf Groep in Delft heeft een ic level 2 en het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam een ic level 1. Doel van de samenwerking is patiënten zoveel mogelijk op een passende ic te behandelen. Internist/intensivist Piet Melief van het HagaZiekenhuis: “De ic-capaciteit in onze regio schiet tekort. Wij willen op onze ic ruimte creëren voor dramatisch zieke patiënten. Minder zieke patiënten die nog wel intensivecarezorg nodig hebben, kunnen dan worden overgeplaatst naar kleinere ic’s. Ik denk dat het voor die categorie patiënten, die wat meer bij bewustzijn is, prettiger is om op een minder drukke ic te liggen.”

Voorrang

Het gevolg voor patiënten kan zijn dat ze naar een ic verder van huis worden overgeplaatst. Over het geheel genomen, vermoedt Melief dat het uiteindelijk wel meevalt met de reisafstand. De drie ziekenhuizen liggen rondom het Westland, waar veel patiënten vandaan komen. Ook voor patiënten die via de SEH binnen komen, kan de afspraak consequenties hebben. Als de behandelaars in het HagaZiekenhuis al kunnen inschatten dat het zorgniveau niet perse op level 3 hoeft te liggen, plaatst het de patiënt door naar Delft of Schiedam. Andersom hebben ernstig zieke patiënten uit het Reinier de Graaf Ziekenhuis en het Vlietland Ziekenhuis een streepje voor. Melief: “Het kan gebeuren dat als meerdere ziekenhuizen bij ons een bed vragen, de patiënt uit een van de ‘bevriende ziekenhuizen’ voorrang krijgt.”

Telemedicine

De afspraken zijn ook gemaakt om zorg te garanderen op kleinere ic’s. Daar is niet altijd een intensivist ter plekke. In de samenwerkingsafspraken is hierin voorzien. Binnen twee dagen moet er contact zijn geweest met een intensivist van een grotere ic. Het HagaZiekenhuis wil in de toekomst het telemedicinesysteem uitbreiden naar de ‘bevriende ziekenhuizen’ zodat consulten via internet kunnen verlopen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.