Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

HagaZiekenhuis krijgt award voor videowebsite ‘HagaTube’

Mario Gibbels
Het HagaZiekenhuis heeft met communicatieproject ‘HagaTube’ de eerste Nederlandse Planetree zorgverlener Award 2010 gewonnen. Op de interne videowebsite (intranet), vergelijkbaar met YouTube, kunnen werknemers met korte filmpjes aan collega’s laten zien hoe zij werken op hun afdeling.

“De werknemers krijgen een Flip mee, dat is een simpele camera die hoge kwaliteit film opneemt”, legt woordvoerder en mede-prijswinnaar Merit Boersma uit op Zorgvisie.nl. “Daarmee kunnen zij vooral nieuwe manieren van patiënt gericht werken vastleggen. Dat kan dan bijvoorbeeld zijn hoe ze patiënten gastvrij op een afdeling ontvangen, of kinderen geruststellen tijdens het prikken.”

Laagdrempelig en kort

De filmpjes worden voornamelijk geschoten op de afdeling verpleegkunde en in de poli’s. “Personeel kan de videocamera meenemen en tussen de werkprocessen door filmen”, gaat Boersma verder. “De filmpjes zijn laagdrempelig en niet langer dan twee minuten. Medewerkers leveren het ruwe materiaal aan en wij maken er een professionele montage van. Daarnaast bewaken we natuurlijk streng de privacy van de patiënten. We willen geen filmpjes waarop een patiënt in operatiejas op de OK in beeld komt.”

Patiëntvriendelijkheid

Boersma: “De virtuele videotheek is opgezet om zichtbaar te maken hoe wij onze werkprocessen vernieuwen. Het zou mooi zijn als we met ‘HagaTube’ de patiëntvriendelijkheid verder kunnen vergroten door elkaar te informeren en vaker bewust na te denken over verbeteringen.” In de toekomst moet het videoplatform uitgroeien tot een groter geheel. “Er zijn nog geen concrete ideeën, maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst patiënten een actieve rol gaan geven. Ook kunnen we awards uitdelen voor de beste video’s. Maar eerst moet het intern een stevige basis krijgen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.