Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Half miljard aan onterechte declaraties ontdekt

Zorgverzekeraars hebben 505 miljoen euro aan onterechte declaraties geconstateerd. In 98 procent van de gevallen bleek het om vergissingen te gaan en in 2 procent van de gevallen om fraude. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) over het jaar 2015.
fototaliafinance400.jpg
Foto: Fotolia

De cijfers laten een lichte toename zien van onjuistheden en onterechte declaraties ten op zichte van de inventarisatie van 2014. Dit komt volgens ZN door extra controle. ‘Het is in het belang van verzekerden dat zorgverzekeraars controleren of premiegeld terecht wordt uitgegeven. Ze maken veel werk van het tegengaan van onterechte en onjuiste declaraties en het opsporen van fraude. Dat ze dat steeds beter doen, wordt onderstreept door de rapportage van de NZa (feb.2016) waarin de controles van declaraties door zorgverzekeraars zijn gemeten.’

Terugvorderen
Zorgverzekeraars hebben 485 miljoen euro aan betaalde declaraties teruggevorderd en/of gecorrigeerd bij zorgaanbieders omdat die declaraties onjuist waren. Dat doen zorgverzekeraars via zogenaamde ‘achteraf controles’. Dit bedrag neemt elk jaar toe. In 2015 was het 36 miljoen meer dan een jaar eerder. Die toename heeft onder andere te maken met het toepassen van slimmere tools om onjuistheden te ontdekken en het nauwer betrekken van verzekerden bij de controle van facturen. Zorgverzekeraars gaan bij deze achteraf controles na of de zorg ook echt geleverd was en of deze passend was bij de zorgvraag. Dat doen ze via bijvoorbeeld steekproeven en data-analyse.

Afgewezen declaraties
Zorgverzekeraars controleren declaraties (honderden miljoenen) voordat ze uitbetaald worden. Dat gebeurt elektronisch. In 2015 hebben ze voor 2,4 miljard euro aan onterechte declaraties tegen gehouden. De reden van afwijzing was bijvoorbeeld dat de declaratie niet aan technische voorwaarden voldeed, zoals een juiste invulling van een ‘veld’, dat een onjuist tarief werd gedeclareerd of dat een verzekerde niet verzekerd was voor de betreffende zorg. In de eerste twee voorbeelden kan een zorgaanbieder opnieuw een aangepaste, correcte declaratie indienen die vervolgens wordt vergoed.

Dossier Zorgfraude
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

Pgb
Zorgverzekeraars spreken pas van fraude als een regel is overtreden en er sprake is van bewust of opzettelijk handelen waardoor er onterecht voordeel wordt behaald. In 2015 hebben zorgverzekeraars 1045 fraudeonderzoeken afgerond en is 20 miljoen euro aan onjuistheden ontdekt. Van die 20 miljoen euro is 11,1 miljoen euro aan fraude vastgesteld. Bij de andere 9 miljoen euro bleek het vaak te gaan om een administratieve fout van een zorgaanbieder of een fraudevermoeden dat niet bewezen kon worden. Het gemiddeld fraudebedrag per dossier was in 2015 ongeveer 28.000 euro lager dan in 2014 waardoor het totale fraudebedrag lager uitkomt. De aangetroffen onregelmatigheden hebben zich vooral voorgedaan in de PGB-regeling (AWBZ) en in veel mindere mate in de paramedische zorg, GGZ en farmacie.

jaartal Onjuistheden via
controles van
betaalde declaraties
Vastgestelde fraude Onjuistheden via fraudeonderzoek
2015 € 485 miljoen € 11,1 miljoen € 9 miljoen
2014 € 449 miljoen € 18,7 miljoen € 34,1 miljoen
2013 € 329 miljoen € 9,4 miljoen € 17,9 miljoen
2012 € 198 miljoen € 6 miljoen € 10 miljoen
2011 € 167 miljoen € 7,7 miljoen onbekend

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.