Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hardere aanpak voor wanbetalers zorgverzekering

Verzekerden die de kosten van hun ziekteverzekering niet betalen, worden volgend jaar harder aangepakt. Het achterstallige geld wordt via de werkgever of uitkeringsinstantie geïnd. De zorgpremie wordt ingehouden en in het uiterste geval kan er beslag worden gelegd op inboedel of auto van de klant.

Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) heeft dat gisteren bekendgemaakt. Het is nog niet bekend wanneer volgend jaar het nieuwe regime ingaat. Het parlement moet daarover nog beslissen.

Zorgverzekeraars

Tot nu toe werden de wanbetalers aangepakt door de zorgverzekeraars. Volgend jaar gaat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) de incasso overnemen van wanbetalers die langer dan zes maanden geen premie hebben betaald. Ze leggen de wanbetalers bovenop de premie die ze nog moeten betalen, ook een boete op van 30 procent. Het geld wordt via de werkgever of uitkeringsinstantie binnengehaald. Een andere mogelijkheid is dat het Centraal Justitieel Incassobureau wordt ingeschakeld.

Zorgtoeslag

Het CVZ gaat ervoor zorgen dat de belastingdienst de zorgtoeslag niet uitkeert, maar gebruikt voor het dempen van de schulden. Volgens schattingen betalen 240.000 Nederlanders hun zorgverzekering niet: dat komt ongeveer neer op twee procent van de verzekerden. De wanbetalers wonen vooral in de grote steden. Het zijn vaak allochtonen, studenten en andere mensen met een kleine beurs. Het CVZ schat dat 150.000 mensen met de automatische inning te maken zullen krijgen. (ANP)

Lees ook:

Aanvullende zorgverzekeringen opnieuw duurder

Internet populair bij zoektocht naar zorgverzekering

NZa wil transparante zorgverzekering

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.