Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hartelijkheid belangrijkst bij zorgbeoordeling

Mark van Dorresteijn
Patiënten vinden bejegening en communicatie het belangrijkst als zij de zorg beoordelen. Daarna komen pas zaken als organisatieaspecten en wachttijden aan bod. Dat schrijven onderzoekers van het Nivel en het Centrum Klantervaring Zorg in de British Medical Journal voor kwaliteit en veiligheid.
Hartelijkheid belangrijkst bij zorgbeoordeling

Het oordeel van patiënten blijkt vooral gebaseerd op hun ervaring met de communicatie en omgang met de zorgverleners, en de informatieverstrekking. Gezondheidsuitkomsten spelen minder een rol bij de algemene beoordeling van de behandeling door patiënten. De onderzoekers denken dat dit komt omdat patiënten ervan uitgaan dat er op dit punt niet zulke grote verschillen zullen zijn, en ze ook moeilijk kunnen beoordelen of andere zorg tot betere uitkomsten had geleid.

Oordeel over de zorg

“We hebben bij verschillende patiëntengroepen gekeken naar wat nu hun uiteindelijke oordeel over de zorg bepaalde”, vertelt Jany Rademakers, afdelingshoofd bij Nivel. “We dachten dat er mogelijk verschillen waren tussen mensen die bijvoorbeeld een eenmalige ingreep in een ziekenhuis laten uitvoeren en mensen met een chronische ziekte. Dit bleek niet zo te zijn. Alle patiënten vinden de manier waarop ze door zorgverleners tegemoet worden getreden het belangrijkste. Daarbij gaat het om respectvol en met aandacht behandeld worden, de ruimte krijgen om vragen te stellen en ook om duidelijke informatie krijgen. Zorgverleners en managers in de gezondheidszorg zouden zich dus vooral op deze aspecten moeten richten bij het verbeteren van hun zorgverlening.”

Onderzoek

De onderzoekers maakten gebruik van CQ-indexen en vergeleken de antwoorden van patiënten die een heup- of knieoperatie, of een staaroperatie hadden ondergaan en patiënten met reuma, spataderen of hernia. In totaal beantwoordden meer dan 10.000 patiënten de vragenlijsten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Helft Nederlanders wil mening patiënten lezen op ziekenhuiswebsite

Maartenskliniek laat zich online door patiënten beoordelen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.