Hel en verdoemenis niet uitgebroken bij transitie’

De eerste drie maanden van decentralisatiejaar 2015 zijn zonder grote rampen verlopen. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gisteren tijdens het Algemeen Overleg over de voortgang van de zorgtransitie. Het parlement maakt zich desondanks zorgen over dreigende nieuwe bezuinigingen op het gemeentebudget en de almaar groeiende administratieve lasten.
‘Hel en verdoemenis niet uitgebroken bij transitie’
Foto: ANP Bart Maat

‘Ik noem de overgang beheerst. En dat is een heel beheerste uitdrukking. De hel en verdoemenis die door veel Kamerleden vorig jaar zijn voorspeld, blijken niet te zijn uitgebroken.’ Zo reageert Van Rijn op kritiek van de oppositie. Die stelt dat door de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten dit jaar mensen onnodig van het kastje naar de muur worden gestuurd. De 30.000 ontslagen in de huishoudelijke hulp, de bedreiging van beschermd wonen, toenemende bureaucratie en de dreigende nieuwe korting op de Wmo en jeugdzorg van minimaal 270 miljoen worden genoemd als punten van ernstige zorg.

Nieuwe bezuiniging

7
62

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.