Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Helder: ‘Meer uren werken in de zorg belonen’

Het ministerie van VWS wil meer uren werken incidenteel belonen. Dat staat in het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg (TAZ). Het gaat niet om de primaire arbeidsvoorwaarden. Een gemiddeld contract in de vvt behelst nu 21 uren.  
Symbolbild 1 Minute Vor 12, Symbol Picture 1 Minute Before 12
Het is nu tijd voor actie, waarschuwt de commissie. Werken in de Zorg (Foto: McPHOTOs/blickwinkel/picture alliance
Premium

VWS is samen met andere

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Minister VWS Helder wil meer uren werken door verpleegkundigen en verzorgenden IG gaan belonen, maar ze stelt “dat zijn geen primaire arbeidsvoorwaarden. Over de bestaande loonkloof van 9% houdt de Minister haar kaken stijf op elkaar. Haar voorganger begon deze in 2021 al wat te repareren met 1,13% , maar Rutte IV wil de Baumolruimte door de zorgorganisaties zelf laten herschikken en biedt geen budgettaire steun. De CAO onrust groeit (Schiphol, NS) en ook de primair dienstverlenende sectoren zullen achterstanden willen wegwerken. De onrechtvaardige loonkloof ( vastgesteld door de SER ( peil 2020 tot 9% ) werkt ook door in de pensioengrondslag. Wel met “bonus”, applaus of mega munt goede sier proberen te maken, maar fundamentele kwestie niet aanroeren? Verpleegkundigen en verzorgenden IG prikken hier wel doorheen. Voor Rutte IV is de zorgsector een kostenpost. Over de opbrengst daarvan hoor je weinig. 1,2 miljoen mensen werken in die sector, waarvan 425.000 IN de zorg als verpleegkundige of verzorgende IG. VWS is systeemverantwoordelijk, toch?

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.