Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Helft anesthesiemedewerkers kampt met burn-outklachten

Mark van Dorresteijn
De helft van het aantal anesthesiemedewerkers kampt met twee of meer klachten die een voorspellende waarde hebben voor een burn-out. Het gaat om klachten als tekenen van uitputting en ziekteverzuim. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Vera Meeusen, manager Interne Geneeskunde in het Catharina-ziekenhuis, onder 900 anesthesiemedewerkers.
Helft anesthesiemedewerkers kampt met burn-outklachten

Het aantal is vijf keer zoveel als in de algemene werkende bevolking. Meeusen: “Vooral oudere anesthesiemedewerkers hebben hier last van. Net als vrouwelijke anesthesiologen die in hun privéleven vaak grote verplichtingen hebben.” Daarbij klagen de anesthesiemedewerkers over het gebrek aan mogelijkheden tot verdere ontwikkeling. Een duidelijk carrièreperspectief ontbreekt, meent Meeusen.

Krachtiger personeelsbeleid

Meeusen pleit voor een krachtiger personeelsbeleid in ziekenhuizen, gericht op het beperken van ongewenst personeelsverloop. Zorgmedewerkers moeten de kans krijgen om door te groeien naar functies met meer medische verantwoordelijkheden. “Medisch specialisten zijn duur en moeten vooral doen waar zij goed in zijn. Maar gespecialiseerde medewerkers in de zorg – zoals gespecialiseerde verpleegkundigen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, nurse practitioners en physician assistants – verrichten steeds meer taken in de zorg. Die trend moeten we versterken.” Het betekent dat onderwijs in ziekenhuizen moet veranderen. Dat moet erop gericht zijn medewerkers te stimuleren tot het uitvoeren van nieuwe taken. Deze taakverschuiving en taakherschikking kan bijdragen aan efficiëntere en betaalbare zorg.

Personeelstekort

Meeusen stelt dat een groot aantal ziekenhuizen kampt met een chronisch personeelstekort in beroepsgroepen zoals operatieassistenten en anesthesiemedewerkers. Daardoor moeten de ziekenhuizen noodgedwongen personeel werven via detacheringbureaus en het buitenland. Een krachtiger personeelsbeleid kan daar verandering in brengen.

Proefschrift

Meeusen promoveert op 6 december aan het UMC Utrecht op het proefschrift ‘Risk factors for job turnover among Dutch nurse anaesthetists’. Meeusen vroeg 900 anesthesiemedewerkers naar psychologische en organisatorische factoren die het werkplezier van medewerkers beïnvloeden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NVA niet blij met verkorte opleiding anesthesiemedewerker

Bijna helft anesthesisten komt uit buitenland

‘Zorgmanagers gaan niet goed om met werkdruk’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.