Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft ggz-cliënten werkt niet

Redacteur Zorgvisie
Van alle ggz-cliënten tussen de 18 en 75 jaar oud, heeft de helft een baan. De andere helft werkt niet en 37 procent heeft een uitkering. Mensen met de hoogste kosten in de ggz, hebben bovendien vaker geen werk. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Treurig-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

In totaal heeft 51 procent van de ggz-cliënten werk. Bij mensen die geen ggz-behandeling ondergaan ligt dit percentage op 63 procent, meldt het CBS op basis van onderzoek. Er zijn meer vrouwen die tegelijkertijd werken en een behandeling krijgen dan mannen. Het CBS ontdekte ook dat mensen die zorg kregen in de eerste lijn vaker werk hebben dan mensen die tweedelijns geestelijke gezondheidszorg kregen.

Ggz-cliënten met uitkering
Ruim een derde van de ggz-cliënten (37 procent) heeft een uitkering. Dat is twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde, dat op 14 procent ligt. Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat mensen met hoge zorgkosten voor ggz minder vaak werk hebben en juist vaker een uitkering. De groep mensen met de hoogste ggz-kosten heeft twee keer zo vaak een uitkering, en maar half zo vaak werk als de groep met de laagste kosten.   

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.