Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Herintroduceer vermogenstoets in AWBZ’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De vermogenstoets moet opnieuw worden ingevoerd in de AWBZ. Dat zegt Guus Schrijvers, hoogleraar algemene gezondheidswetenschap, in een interview dat vrijdag 28 september verschijnt in Zorgvisie magazine.
‘Herintroduceer vermogenstoets in AWBZ’

Schrijvers wil dat mensen alleen betaald krijgen uit de AWBZ als ze minder dan twee ton eigen vermogen hebben. De vermogenstoets werd afgeschaft in 1996, omdat er veel verzet was tegen het ‘opeten’ van spaargeld. Inmiddels is de betaalbaarheid van de AWBZ een groot probleem. In Nederland zijn de kosten voor de ouderenzorg aanzienlijk hoger dan de ons omringende landen. Die hebben vaak wel een wel een vermogenstoets. Schrijvers pleit voor het Franse model. ‘De Fransen rekenen pas af na het overlijden. In de terminale fase moet je mensen niet opzadelen met de verkoop van hun huis. Dan heb je geen gedoe als mensen nog leven, zoals bij het systeem in Duitsland en Engeland.’

Wonen uit AWBZ

Verder vindt Schrijvers dat de kosten voor verblijf uit de AWBZ moeten en dat mensen de huishoudelijke zorg best zelf kunnen regelen. ‘We leven in Nederland nog steeds met het idee “de overheid zorgt voor je van de wieg tot het graf”. Dat wil ik veranderen in “de overheid is medeverantwoordelijk voor”. Ik zou een nieuw artikel in de grondwet willen hebben: “Iedereen wordt geacht maatregelen te treffen voor zijn eigen ouderdom”. De AWBZ wordt een bodemvoorziening voor een kleine groep mensen die het zelf niet redden omdat ze geen netwerk of geen geld hebben. Of omdat ze dementerend, verslaafd of verstandelijk beperkt zijn.’

Afscheid Schrijvers

Op 27 september neemt Schrijvers afscheid als hoogleraar bij het Julius Centrum aan de Universiteit van Utrecht. Zijn afscheidsrede gaat over hoe evenveel zorgprofessionals de volksgezondheidszorg kunnen bevorderen en meer zorg kunnen leveren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Nederland een van de landen met de hoogste zorgkosten

Duitse ouderenzorg is goedkoper

RVZ: ouderenzorg moet op de schop

Senioren vrezen versnelde invoering scheiding wonen en zorg

Taskforce: ‘Schrap de huishoudelijke zorg’

Vermogenstoets AWBZ van de baan

4 REACTIES

  1. Daar ben ik niet mee eens, vermogen is geen inkomen- nl dat is verworven door de spaarzaamheid en niet door verkwisting zoals de hoogleraren hun rijkelijk salaris erdoorheen jagen
    Ik stel voor de salarissen van de dienstverlening etc., mn die niet risicodragend zijn enorm te belasten of omlaag te brengen!
    Want er zijn er meer met bedroevend weinig inkomen, dan die van de managers van banken , zorg en wooncorporaties

  2. Lees alle reacties
  3. Dat gaat een ingewikkelde aangifte erfenisbelasting worden, hoeveel jaar wordt er achteruitgekeken of je nog wat hebt kunnen wegsluizen naar buitenland en kinderen? Voor 1996 rekende men vanaf 18 maanden voordat je in het verpleeghuis belandde, meen ik me te herinneren.Wanneer oma langer leeft wordt de erfenis kleiner; in het licht van euthanasie een bedenkelijke combi.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.