Herken de netwerkdip in regionale netwerken

Wilfrid Opheij en Astrid van Dijk zetten in een serie van drie artikelen uiteen wat bijdraagt aan een duurzame en effectieve regionale samenwerking in een netwerk. In deel 2 beschrijven zij de – ongetwijfeld herkenbare – ‘netwerkdip’ die kan intreden na een aanvankelijk vliegende start.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Kristian Sekulic/Getty Images/iStock

Regionale samenwerking in zorg- en welzijnsnetwerken kennen zo hun eigen dynamiek. Er tekent zich een herkenbaar patroon af in de ontwikkeling van deze netwerken. Na de enthousiaste en daadkrachtige start gaat ergens onderweg de glans eraf, de vaart eruit en doemt de vraag op ‘waar zijn we mee bezig?’. Wat veroorzaakt deze ‘netwerkdip’ en welke risico’s levert die op voor de samenwerking?

Initiatief tot regionale samenwerking

In de regel neemt een beperkt aantal partijen – ziekenhuis, huisartsen, een vvt- en ggz-organisatie –, het initiatief tot een zorgnetwerk vanuit de overtuiging dat regionale samenwerking noodzakelijk is. Soms doen gemeentes of

1
864

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Wilfrid Opheij en Astrid van Dijk : Zou ik deze serie ook als document kunnen ontvangen? Wij zijn namelijk bezig om in 17 regio’s kennis- en leer netwerkbijeenkomsten te organiseren voor cliëntenraden en hun ondersteuners. Daar komt bij dat wij zelf een ‘netwerkorganisatie pur sang’ zijn. Ik las dit artikel uit oktober toevallig en ben geïnteresseerd in deze serie. Ik zou de trainers van NCZ dit ook graag toesturen en dit willen plaatsen in ons digitale kennis en leer platform. Mag dat? Uiteraard met bronvermelding. Ik hoor graag van u! MVG, Marika Biacsics, directeur Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg, T: 0651222505 E: marika@ncz.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.