Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hindrik Vondeling is hoogleraar Health Economics

Hindrik Vondeling is per 14 september 2009 benoemd tot hoogleraar gezondheidseconomie aan de faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente. De aanstelling past in het streven van de Universiteit Twente om zich nog meer te profileren op het terrein van de gezondheidswetenschappen.

In de afgelopen jaren heeft Vondeling zich bezig gehouden met studies ter ondersteuning van beslissingen over medische technologie in beleid en praktijk. Het ging dan om internationaal multidisciplinair onderzoek dat te maken had met het ontwikkelen van nieuw beleid. Hierbij spelen doelmatigheidsvraagstukken een centrale rol.

Gezondheidswetenschappen

Hindrik Vondeling gaat voor de opleiding Gezondheidswetenschappen een deel van het onderwijs op het terrein van de gezondheidseconomie verzorgen, zoals economische evaluatie in de zorg en bedrijfseconomische aspecten van zorgorganisaties. Bij gezondheidswetenschappen wordt de organisatie, het management en het bestuur van de gezondheidsinstellingen belicht. De link daarbij naar de medische technologie kenmerkt de opleiding in Twente. Op het gebied van onderzoek gaat Vondeling zich de komende jaren onder andere bezig houden met een groot Europees project. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar de doelmatigheid van het gebruik van nieuwe voorzieningen in de gezondheidszorg, die gebaseerd zijn op kennis van het menselijk genoom. Een genoom is een set van chromosomen, waarin de erfelijke factoren zijn vastgelegd.

Onderzoeker

Vondeling studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna werkte hij bij economische en Health Technology Assessment (HTA) afdelingen aan de Universiteit in Maastricht en vervolgens aan de Vrije Universiteit Medisch Centrum. De afgelopen tien jaar werkte Vondeling bij de afdeling gezondheidseconomie aan de Universiteit van Zuid-Denemarken in Odense. In deze periode was hij ook gastonderzoeker aan de Universiteit van Birmingham, Engeland. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.