Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hip, hype, healing environment

Hip

“De healing environment is een hip onderwerp. Maar echt nieuw is het niet. Het idee dat de omgeving kan bijdragen aan het genezingsproces is al zo oud als de sanatoria. De afgelopen tien, twintig jaar is men wel bewuster op zoek naar een inrichting die het welbevinden van mensen kan bevorderen.” Aldus omgevingspsychologe Yvonne de Kort in de ZorgVisie bouwspecial van drie jaar geleden.

De Kort zag de aandacht voor kleinschalig wonen en huiselijkheid groeien in de verpleeghuissector. En ze voorzag een omslag in de curatieve zorg: “Het was in het ziekenhuis altijd: eerst de artsen, dan de verpleging en de techniek en daarna nog eens de patiënt. Dat is aan het omdraaien.”

Het Martini Ziekenhuis in Groningen voegt in samenwerking met Natuurmonumenten een nieuwe element toe aan de genezende omgeving. In het nieuwe gebouw komt een binnentuin. En het ligt in de bedoeling om het natuurgebied rond het ziekenhuis rolstoeltoegankelijk te maken. De natuur geeft rust, bevordert sociale contacten en stimuleert bij kinderen de expressie. Deze positieve relatie die de Gezondheidsraad heeft gelegd tussen natuurbeleving en gezondheid, krijgt in Groningen een concrete invulling in het ziekenhuis.

(Ruud Koolen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.