Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoeveelheid ‘verdwenen’ pgb-budget groeit

Het bedrag dat zorgkantoren aan verkeerd uitgegeven persoonsgebonden budgetten (pgb’s) moeten terugvorderen, is in 2012 met 12,2 procent gegroeid. Dat blijkt uit een recent rapport over het functioneren van zorgkantoren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) .
MKB-ondernemers rekenen op hele vermogen bij pensionering
Foto: Stockexchange

Het bedrag aan verkeerd uitgegeven pgb’s dat zorgkantoren moeten terughalen, is in 2012 gegroeid naar 133,8 miljoen euro. Een totaalbedrag van 21,4 miljoen euro is in 2012 afgeboekt als onvindbaar. Volgens de NZa ligt deze stijging in lijn met de stijging van het totale beschikbare budget en het budget per cliënt. Hoewel het terug te vorderen bedrag groeit, is volgens de NZa het aantal controles op het pgb en het aantal terugvorderingen wel toegenomen.

Te veel aandacht

De NZa stelt dat zorgkantoren eerder te veel aandacht besteden aan het terugvorderen van de pgb-budgetten dan te weinig. ‘Het aantal risico’s en signalen van zorgfraude is hoger dan met de huidige capaciteit kan worden opgevangen. Doordat concessiehouders meer aandacht besteden aan pgb-fraude, resteert volgens de NZa te weinig aandacht voor fraude met zorg in natura.’

Zzp’ers

De NZa wil dat zorgkantoren meer innovatieve zorg gaan inkopen, zoals pgb-zorg. Hierover is de staatssecretaris in gesprek met concessiehouders. Onder innovatieve zorg verstaat de NZa ook het contracteren van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Dit laatste gebeurd nog maar mondjesmaat, zo blijkt. Landelijk zijn er ongeveer 750 zzp’ers gecontracteerd door zorgkantoren.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.