Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoger beroep in Schiedamse WMO-zaak

De Argos Zorggroep, Zorgcombinatie Nieuwe Maas en de Frankelandgroep hebben hoger beroep aangetekend in de WMO-rechtszaak tegen de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Ze willen dat de gemeenten de aanbesteding over doen.

In december floot de rechter de gemeenten al terug. Ze hoeven niet de hele aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) over te doen, maar moeten de aanmeldingen opnieuw beoordelen.

Onvoldoende ervaring

Maar de zorgorganisaties nemen daar geen genoegen mee. Ze vinden dat ze ten onrechte in de voorselectie al buiten de boot zijn gevallen. De zorgaanbieders zijn afgewezen, omdat ze over onvoldoende ervaring zouden beschikken. Die conclusie is gebaseerd op het aantal uren zorg dat ze per jaar leveren. De gemeenten eisen zo veel omzet dat alleen grote organisaties kans op een gunning. Naast Thuiszorg Nieuwe Waterweg Noord is dat onder meer de Evean Groep.

Op verkeerde been gezet

“De procedure was ondoorzichtig, waardoor we op het verkeerde been zijn gezet”, zegt Frankeland-bestuurder Ben de Koning. “Als wij hadden geweten dat de gemeenten ervaring zo zouden gaan tellen, dan hadden we daarop geanticipeerd. Dan hadden we met een groep ingeschreven.”

Stopzetting leidt tot claims

De gemeenten willen de aanbestedingsprocedure niet stopzetten, omdat de belangen van cliënten het meeste gediend zijn bij voortzetting, laat de Schiedamse WMO-wethouder Christine Daskalakis weten. Bovendien zou de gemeente bij stopzetting financiële risico’s lopen.

Uitspraak voor de zomer

De gemeenten hebben de invoering van de WMO door de rechtszaak een half jaar uitgesteld. Met de bestaande aanbieders zijn tijdelijke contracten getekend. Die prijzen liggen één euro onder het AWBZ-tarief van 24,30. De zaak wordt in maart behandeld. Nog voor de zomer doet de rechter een uitspraak. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

– Bestuurders verbolgen over aanbesteding WMO

– Het regent rechtszaken in de WMO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.