Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Holografie succesvol toegepast tijdens hartoperatie

Mark van Dorresteijn
Philips en RealView Imaging hebben als eerste in de wereld een onderzoek afgerond naar de inzet van realtime holografische 3D-beeldvorming tijdens een hartoperatie. De eerste acht operaties zijn succesvol uitgevoerd in het Schneider Medisch Centrum voor Kinderen in Petach Tikva te Israël.
Holografie succesvol toegepast tijdens hartoperatie
Foto: Philips

Uit het onderzoek komt naar voren dat het mogelijk is minimaal invasieve ingrepen bij structurele hartaandoeningen uit te voeren op geleide van een vernieuwende realtime holografische 3D-visualisatie- en interactietechnologie. De artsen konden zonder speciale brillen gedetailleerde ‘in de ruimte zwevende’ dynamische holografische 3D-beelden van het hart bekijken. De artsen konden daarnaast de geprojecteerde 3D-hartstructuren manipuleren door de holografische massa’s vóór hen aan te raken. Het onderzoek toonde de potentie van de technologie aan om de wijze waarop procedures aan het hart en de hartstructuur worden uitgevoerd, en de beeldondersteuning en geleiding daarbij, te verbeteren.

Ervaring

‘Met de holografische projecties kon ik intuïtief de ruimtelijke 3D-anatomie van het hart van de patiënt begrijpen en onderzoeken, maar het was tijdens de procedure ook mogelijk de interactie tussen mijn instrumenten en het weefsel in schatten’, aldus Einat Birk, directeur van het Instituut voor kindercardiologie in het Schneider Medisch Centrum. Elchanan Bruckheimer, kindercardioloog en directeur van het Hartkatheterisatielaboratorium in het Schneider Medisch Centrum voor Kinderen, voegde hieraan toe: ‘De mogelijkheid om in het beeld te reiken en markeringen aan te brengen op de anatomie van de weke delen van het hart in de röntgenopname en de echografische 3D-beelden zou uiterst nuttig zijn als geleide voor deze complexe ingrepen.’

Toekomstperspectief

De technologische vooruitgang bij realtime 3D-beelden voor geleide ondersteuning van minimaal invasieve ingrepen hebben tegelijk de ontwikkeling in gang gezet om op nieuwe manieren gegevens te visualiseren. ‘Ons uiteindelijke doel is de toekomst van de gezondheidszorg vorm te geven met vernieuwende oplossingen die de klinische capaciteiten versterken en patiëntuitkomsten verbeteren’, aldus Bert van Meurs, algemeen directeur Integrated Clinical Solutions en directeur marketing voor Imaging Systems bij Philips Healthcare. ‘Door samen te werken met partners die onze passie voor innovatie delen, zijn we erin geslaagd de haalbaarheid en potentiële waarde aan te tonen van de eerste holografische visualisatietechnologie ter wereld voor geleide ondersteuning bij minimaal invasieve ingrepen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.