Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Honderden ontslagen onvermijdelijk voor Charim

Sarah Berends
Zorggroep Charim ontslaat tussen de 350 en 500 medewerkers als gevolg van de reorganisatie. Wel blijven alle locaties van de organisatie open.
Honderden ontslagen onvermijdelijk voor Charim
Foto: ANP Roos Koole

De 1800 medewerkers hoorden vandaag tijdens bijeenkomsten wat de maatregelen van de hervorming voor de zorggroep betekenen. De zorg die Charim levert, wordt voor het grootste gedeelte uit de AWBZ gefinancierd. Deze wet wordt waarschijnlijk per 1 januari 2015 vervangen door de Wet Langdurige Zorg (Wlz), die de financiering beperkt tot cliënten met een complexe zorgvraag. Mensen met een lichtere zorgvraag blijven hierdoor langer thuis wonen. Het gevolg is dat Charim minder cliënten krijgt en minder inkomsten heeft. Via het verhuren van appartementen en het verlenen van zorg en diensten op basis van ‘scheiden wonen en zorg’, kan een klein gedeelte van de verloren omzet worden teruggewonnen. Charim als organisatie zal echter inkrimpen. Daarnaast neemt de complexiteit van de zorgvraag in de locaties toe.

Miljoenen euro’s verlies

Door de veranderingen in de zorg verliest Charim miljoenen euro’s. In 2017 zal dit mogelijk zijn opgelopen tot 17,5 miljoen euro per jaar ten opzichte van de huidige inkomsten.

‘Om ook in de toekomst financieel gezond te blijven en goede, passende zorg te kunnen leveren, is een reorganisatie waarin we afscheid moeten nemen van een groot aantal collega’s onvermijdelijk’, aldus Henk Prins, voorzitter van de raad van bestuur van Charim.

Reorganisatie

Afhankelijk van de verdere ontwikkelingen in de zorg zullen in de jaren 2014-2017 tussen de 350 en 500 medewerkers hun baan bij Charim verliezen. De afname van het personeel moet in de pas lopen met de inkrimping van het aantal cliënten en de externe ontwikkelingen. Daarom zal de reorganisatie in fasen worden uitgevoerd.

Nieuw sociaal plan

Charim is met de vakbonden in overleg om te komen tot een nieuw sociaal plan. De zorgorganisatie zal er volgens Prins alles aan doen om mensen van werk naar werk te begeleiden, binnen of buiten Charim: ‘Hiervoor wordt een mobiliteitscentrum ingericht, dat de betreffende medewerkers verder helpt. Door de toename van de zorgzwaarte in de locaties zullen we mogelijk medewerkers met een hoger opleidingsniveau nodig hebben. Waar het kan zullen wij boventallige medewerkers hiervoor opleiden, zodat zij behouden kunnen blijven voor de organisatie’.

Proces

De gesprekken met de vakbonden over het sociaal plan hoopt de zorggroep in augustus te hebben afgerond. Dan zal ook het advies van de ondernemingsraad op tafel liggen, waarna een definitief besluit over de reorganisatie kan worden genomen. In september moet dan per locatie of stafdienst duidelijk zijn wat de reorganisatie voor de personele bezetting betekent. In de maanden daarna zullen met de boventalligen individuele gesprekken worden gevoerd.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.