Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogervorst: dotterbehandeling vrijgeven

Minister Hoogervorst overweegt - tegen het advies van de Gezondheidsraad in – om de vergunningsplicht voor een dotterbehandeling op te heffen. Dit staat te lezen op de website van Medisch Contact.

De Gezondheidsraad geeft de voorkeur aan het regionaal organiseren van dotterbehandelingen regionaal in volwaardige hartcentra. De bestaande centra met een vergunning zouden volgens de raad de verwachte groei kunnen opvangen.

Advies

De raad heeft in een recent advies aangegeven dat een volwaardig hartcentrum op zijn minst achthonderd dotterbehandelingen per jaar moet doen, wil de kwaliteit gewaarborgd worden. De raad stelde bovendien dat er sprake moet zijn van een cardiochirurgisch vangnet, liefst aanwezig in het centrum zelf. De Gezondheidsraad stelt daarom voor om niet langer te experimenteren met dottercentra waar geen cardiochirurgische achtervang beschikbaar is.

‘Ruimte voor deregulering’

Hoogervorst denkt niet dat de bestaande centra met vergunning aan de vraag kunnen voldoen. Hij rekent volgens Medisch Contact 28.000 dotterbehandelingen per jaar. Bij een minimum van 800 ingrepen per centrum zijn er 35 centra nodig, terwijl op dit moment 19 centra een vergunning voor dotterbehandelingen hebben. Hoogervorst ziet hierin ruimte voor deregulering, aldus Medisch Contact.

Advies inwinnen

De noodzaak van een afdeling Cardiochirurgie wordt ook door Hoogervorst betwijfeld. Hij wil hieromtrent eerst advies inwinnen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de wetenschappelijke verenigingen. De minister meent wel dat de bestaande centra een kwaliteitssysteem moeten ontwikkelen voordat van eventuele deregulering sprake is, schrijft Medisch Contact.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.