Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogervorst dreigt ziekenhuizen te korten

MAARSSEN - Minister Hoogervorst dreigt de ziekenhuizen te korten. Dat schrijft hij in een brief aan de NVZ vereniging van ziekenhuizen.
Hoogervorst dreigt ziekenhuizen te korten

Aanleiding is dat er in de ziekenhuizen de afgelopen twee jaar bijna 165 miljoen euro meer is uitgegeven dan was afgesproken met het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars.

Doelmatig werken

In 2004 sloten het ministerie van VWS, de NVZ en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een prestatiecontract. Hierin spraken de ziekenhuizen af dat zij de komende drie jaar doelmatiger zouden werken. Dat zou in 2005 een besparing op moeten leveren van 120 miljoen euro en de twee daaropvolgende jaren een besparing van telkens 240 miljoen euro. Het prestatiecontract werd echter vorig jaar met 163,8 miljoen euro overschreden. Deze overschrijding is aanleiding voor minister Hoogervorst om de NVZ en ZN uit te nodigen voor overleg. In zijn uitnodigingsbrief schrijft de minister dat hij wil voorkomen dat moet worden teruggegrepen naar “tariefkortingsmaatregelen.”

Buiten schot

Voorzitter Joan Leemhuis-Stout van de NVZ wijst in een reactie op de brief van Hoogervorst tariefkortingen af. Een dergelijke maatregel treft alleen de ziekenhuizen, aldus Leemhuis-Stout, terwijl zowel het ministerie als ZN buiten schot blijven. Leemhuis-Stout vindt een tariefkorting ook niet passen bij de ontwikkeling van de ziekenhuiszorg richting marktwerking. De zorgverzekeraars zijn wel voor een tariefkorting, vertelt Chiel Bos, directeur Zorg van ZN. “De ziekenhuizen hebben zelf gekozen voor het prestatiecontract. Als nu blijkt dat het prestatiecontract overschreden wordt, dan is het logisch dat de minister ingrijpt.”

Doelmatiger

De ziekenhuizen kunnen nog veel doelmatiger werken, aldus Bos. “Operatiekamers staan nog te vaak leeg en specialisten voeren geen operaties uit op vrijdag.” (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.