Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogervorst rekent op zorgpremie van 1134 euro

DEN HAAG - Minister Hoogervorst rekent met een premie voor de verplichte basis zorgverzekering van 1134 euro per jaar. Dat is nu nog ongeveer 1050 euro. De minister baseert het bedrag op schattingen van het Centraal Planbureau.
Hoogervorst rekent op zorgpremie van 1134 euro

De verplichte inkomensafhankelijke bijdrage blijft gehandhaafd op 6,5 procent, mensen zonder werkgever betalen net als dit jaar 4,4 procent. De AWBZ-premie daalt van 12,55 naar 12,00 procent. Dat is dinsdag gebleken uit de begroting voor Volksgezondheid 2007. Zorgverzekeraars bepalen zelf of ze in de buurt van de 1134 euro per jaar blijven of een ander bedrag vaststellen. Dit najaar zullen zij hun premies bekendmaken.

Aparte subsidie

Om de premiestijging binnen de perken te houden heeft de minister een aparte subsidie in het leven geroepen waaruit volgend jaar de opleidingskosten van erkende medisch specialisten, tandartsen, ziekenhuisapothekers, klinisch fysici en klinisch chemici wordt betaald. De kosten die daarmee gemoeid zijn, 636,7 miljoen in 2007, drukken daardoor niet meer op de zorgpremie.

Drie procent meer

In totaal zijn de Nederlanders volgens de berekeningen volgend jaar 3 procent meer kwijt aan premies voor de zorgverzekering en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Uit de begroting blijkt dat de minister volgend jaar rekent op 3,7 miljard aan eigen bijdragen voor de AWBZ en de zorgverzekeringswet. Daarvan is net als dit jaar ongeveer 2 miljard het gevolg van de no-claimregeling.

50 Miljard euro

In de zorg gaat volgend jaar volgens de begroting ruim 50 miljard euro om. Dat is ruim 2,5 miljard meer dan in 2006. Het overgrote deel van die 50 miljard gaat op aan ziekenhuis- en andere geneeskundige zorg (25,4 miljard) en zorg voor verstandelijk gehandicapten, verpleeghuiszorg en psychiatrische zorg en thuiszorg uit de AWBZ (21,6 miljard).

Gemeenten

Gemeenten krijgen 1,3 miljard euro uit de AWBZ voor de uitvoering van de nieuwe welzijnswet WMO om de huishoudelijke hulp voor thuiswonende chronisch zieken en gehandicapten te betalen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.