Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogleraar Thomas Maal: ‘Dankzij 3D minder operaties nodig’

Bert Bukman
Aan het Radboudumc is Thomas Maal benoemd tot eerste hoogleraar 3D-technologie in de zorg. Chirurgen kunnen volgens hem met deze techniek veel effectiever werken.
Thomas Maal

Thomas Maal is mede-oprichter van het 3D lab van het Radboudumc. Dit lab ontwikkelt 3D geprinte anatomische modellen. Deze leiden er volgens Thomas Maal toe dat de zorgop de wensen en situatie van de patiënt kan worden toegespitst. Dit geldt ook voor het behandelplan. Behandelingen duren op deze manier korter en er zijn minder operaties nodig. Ook worden operaties kwalitatief beter uitgevoerd en herstellen patiënten sneller.

Thomas Maal: ‘De first time right is enorm gestegen. Hierdoor zijn er minder heroperaties nodig. Met 3D ondersteuning kun je precies passende implantaten plaatsen, bijvoorbeeld bij patiënten na een beenamputatie. Hierdoor kunnen ze sneller en beter lopen.’ De 3D techniek is volgens Maal ook patiëntvriendelijker, bijvoorbeeld voor mensen die van een kunstgebit overgaan op een implantaat. Vroeger zaten ze na de ingreep drie tot zes maanden tandeloos thuis. Nu krijgen ze direct na de ingreep een 3D geprint gebit.

Robotica en augmented reality

‘Bij het 3D lab denken veel mensen aan een ruimte vol met 3D printers, maar we doen veel meer’, aldus Thomas Maal, sinds 2012 coördinator van het 3D lab. ‘3D printen, robotica, augmented reality. Het speelt een steeds grotere rol in de gezondheidszorg. Zo zijn 3D beeldvorming en 3D printen waardevolle technieken om een aandoening in kaart te brengen: we kunnen een beter (driedimensionaal) beeld krijgen van de situatie en zo een betere diagnose stellen. Ook  kunnen we operaties in 3D voorbereiden en resultaten nauwkeurig evalueren. Op deze manier ontstaat een optimale patiënt specifieke oplossing’.
Als hoogleraar zal Maal zich inzetten voor verdere implementatie van 3D technologie in de gezondheidszorg.  Hij zal zijn onderzoekslijn voortzetten en steeds op zoek blijven gaan naar innovatieve 3D technologieën om de patiëntenzorg te veranderen en verbeteren. Daarnaast zal hij het bestaande landelijke netwerk verder uitbouwen. Hierdoor kunnen meer patiënten in Nederland (en daarbuiten) profiteren van de enorme mogelijkheden die door het gebruik van 3D technologie gerealiseerd kunnen worden.

Thomas Maal en het AMC

Thomas Maal begon in 2006 met de toepassing van 3D fotografie bij de afdeling Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) in het Radboudumc. Sinds 2012 is hij er staflid en coördinator van het 3D lab. In 2013 werd hij eveneens coördinator van het 3D-lab in het AMC Amsterdam. In het 3D lab werken nu vijftien ingenieurs met verschillende achtergronden, van technische geneeskundigen, tot gamespecialisten. Naast de afdeling MKA maken nog vijftien andere afdelingen in het Radboudumc inmiddels gebruik van de nieuwe technieken. Het 3D lab werkt daarnaast landelijk samen met zo’n twintig algemene ziekenhuizen en umc’s.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.