Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hoogopgeleide verpleegkundigen inzetten loont’

Redacteur Zorgvisie
Het inzetten van hoogopgeleide verpleegkundigen in ziekenhuizen loont. Die conclusie trekt een internationaal team van onderzoekers in een rapport dat is gepubliceerd in het British Medical Journal.
Mark Janssen
Foto: iStock

Het onderzoek is gedaan omdat er in de Vernigde Staten en het Verenigd Koninkrijk steeds meer ‘nursing assistants’ en ‘nursing associates’ worden ingezet: zorgverleners die geen verpleegkundige opleiding hebben gedaan, maar het werk goedkoper kunnen uitvoeren. De onderzoekers ondervroegen ruim 13.000 verpleegkundigen uit 243 ziekenhuizen en ruim 18.000 patiënten uit 188 van dezelfde ziekenhuizen in zes landen. Ook bekeken ze de ontslaginformatie van meer dan 275.000 patiënten uit de ziekenhuizen. Ze letten daarbij vooral op sterfgevallen, de patiëntbeoordelingen over de zorg, de kwaliteit van zorg, patiëntveiligheid, burn-outs bij verpleegkundigen en de tevredenheid over hun werk.

Hoogopgeleide verpleegkundige vs. lager opgeleid personeel
Uit het onderzoek blijkt dat het voor ziekenhuizen loont om hoogopgeleide verpleegkundigen in te zetten. Dat leidt volgens de onderzoekers niet alleen tot betere resultaten voor de patiënten, maar ook voor de verpleegkundigen. Vervangen ziekenhuizen een deel van de hoogopgeleide verpleegkundigen door laagopgeleide collega’s, dan neemt de kans op vermijdbare sterfte toe. Bovendien daalt de waardering van patiënten voor de zorg en de kwaliteit van zorg en is het ziekenhuis minder patiëntveilig, stellen de onderzoekers. Ze bekeken een casus in een ziekenhuis waar er op elke 25 patiënten zes verpleegkundigen werkten, waarvan er 4 hoogopgeleid waren. Op het moment dat het ziekenhuis één van de hoogopgeleide verpleegkundigen verving door een lager opgeleide zorgverlener, nam de kans dat een patiënt stierf met 21 procent toe. Een mix van personeel waarbij de meerderheid hoogopgeleid is, is daarom het best volgens de onderzoekers.

Dossier patiëntveiligheid Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.