Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Huidige normen chirurgie slokdarm- en maagkanker niet nageleefd’

Vanwege grote landelijke verschillen in uitkomsten van slokdarm- en maagoperaties en achterhaalde minimumnormen is de normering toe aan vernieuwing, vindt de nieuwe AMC-hoogleraar gastro-intestinale chirurgie Mark van Berge Henegouwen. Zelfs de huidige norm van twintig operaties per jaar wordt niet altijd gehaald.
Hoofdlijnenakkoord medisch specialisten ziekenhuizen zbc's
Fotolia

De inspectie heeft acht jaar geleden de minimumnorm voor hoogcomplexe operaties als de slokdarm- en maagoperaties op twintig gezet. Een herziening van de normen is nodig omdat een aantal ziekenhuizen niet voldoet aan de gestelde normen. De inspectie laat de normering over aan de beroepsvereniging, maar zij hebben weinig instrumenten om pressie te zetten op ziekenhuizen die zich niet houden aan de norm. ‘Het enige wat wij kunnen doen is ziekenhuizen aanschrijven om ze mee te delen dat ze niet aan de normen voldoen en vragen wat ze in de toekomst gaan doen om dat te veranderen’, zegt Van Berge Henegouwen.

Verzekeraar

De verzekeraar zou een rol kunnen spelen om ziekenhuizen te dwingen hoogcomplexe operaties niet meer uit te voeren door de behandelingen niet te vergoeden. In de praktijk werkt dit ook niet altijd. Uiteindelijk wordt de zorg voor de patiënt 100 procent vergoed. Het ziekenhuis krijgt 70 procent van de zorg vergoed. Dat middelt zich volgens Van Berge Henegouwen met andere ingrepen uit, ook omdat het maar om zo weinig operaties gaat. ‘Verzekeraars doen hun best. CZ stelt de minimumnorm bijvoorbeeld op veertig behandelingen. Zij kopen bij voorkeur in bij centra waar ze dat getal halen.’

Achterhaald

Van Berge Henegouwen wil de norm opschalen omdat er inmiddels wetenschappelijk bewijs is dat tussen de veertig en de zestig operaties beter is dan twintig. ‘Tot nu werd gezegd dat twintig beter is dan vijf en dat het niet hard te maken is dat veertig beter is dan twintig. Dat is achterhaald, want dat is nu wel aangetoond.’

Team

Van Berge Henegouwen wil de norm op honderd operaties per jaar stellen. In Nederland komt dat, gezien het aantal patiënten, neer op acht regio’s vanwaaruit de zorg kan worden gecoördineerd. Het getal honderd is gekozen omdat je alleen dan een team neer kunt zetten waarmee je voldoende patiënten kunt bespreken.

Leercurve

Een andere reden om de minimumnormen bij te stellen, is dat het aanleren van nieuwe technieken bij complexe operaties lang duurt, zeker als een team de operaties zo weinig uitvoert. ‘Om iets nieuws te leren, heb je volume nodig. Anders duurt het veel te lang voordat je dat als team onder de knie krijgt. Als je daar als centrum jaren mee bezig bent, kost dat veel meer problemen voor de patiënten.’

Verdeeld

Of de minimumnormen daadwerkelijk omhoog gaan, is lastig in te schatten. Patiëntenverenigingen staan achter het idee, zorgverzekeraars ook, maar de beroepsgroep zelf is verdeeld. Daarom is Van Berge Henegouwen bezig met een stappenplan voor regionale verdeling.

1 REACTIE

  1. Het is de vraag of dit soort centralisatie niet zeer ongewenste gevolgen heeft. In de eerste plaats zullen kleine en daarna ook middelgrote ziekenhuizen hun bestaansrecht verliezen. Want Van Berge is niet de enige hoogleraar die vindt dat in zijn vak centralisatie onontkoombaar is. Over 20 jaar kunnen we dat netwerk dan weer opbouwen, doordat de digitalisering en robotisering , net als in de industrie, decentralisatie aantrekkelijk gaan maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.