Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Huisarts moet signalen ouderenmishandeling beter herkennen

Mark van Dorresteijn
Het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO) denkt dat huisartsen signalen van ouderenmishandeling niet herkennen. “Vijf procent van de ouderen wordt mishandeld, maar er komen slechts enkele meldingen vanuit de huisartspraktijk”, aldus Mirjam van Dongen, voorzitter van het LPBO.
Huisarts moet signalen ouderenmishandeling beter herkennen

World Elder Abuse Awareness Day vindt morgen plaats. In Nederland staat dit jaar de huisartsenpraktijk centraal. Het LPBO gaat huisartsen en praktijkondersteuners deze week benaderen met een signalenkaart.

Terughoudend

“Huisartsen zijn vaak nog terughoudend om hulp in te schakelen of om advies te vragen bij de Steunpunten huiselijk geweld, ze willen nog veel zelf oplossen”, meent Van Dongen. “Artsen moeten bij signalen vooral alert zijn en vertrouwen op hun ‘niet pluis’ gevoel.” Signalen waarop gelet kan worden zijn bijvoorbeeld: zichtbaar letsel, angst bij aanraking en onsamenhangende verhalen. Maar ook tekenen van verwaarlozing kunnen duiden op mishandeling of op ontspoorde zorg.

Signalenkaart

Ouderen komen vaak in de praktijk of krijgen huisbezoek van de arts. Als de arts en de praktijkondersteuner de signalen beter gaan herkennen, kan veel leed worden voorkomen. Op de signalenkaart van het LPBO staan signalen van ouderenmishandeling, maar vooral ook tips voor de huisarts: raadpleeg deskundigen zoals het steunpunt huiselijk geweld of check hoe collega-artsen deze signalen oppakken. Vooruitlopend op de Meldcode huiselijk geweld staat op de signalenkaart een stappenplan dat de artsen of praktijkondersteuners kunnen volgen bij vermoedens van mishandeling. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Meer:

Signalenkaart (PDF)

Lees ook:

Staatssecretaris in actie tegen mishandeling van ouderen

Mishandeling bij Osira Amstelring

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Goede ontwikkeling! Ik vind sowieso dat dit kabinet heel goed bezig is. Bijvoorbeeld hoe ze frauderen met PGB aan pakken, vind ik echt een super plan! Petje af dus en dit allemaal mede dankzij de gedoogsteun van de PVV. De Partij van Veranderingen noem ik ze steeds.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.