Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen besparen 335 miljoen op medicijnen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Nederland heeft in vijf jaar tijd potentieel 335 miljoen euro bespaard omdat huisartsen terughoudend zijn met het voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie.
pillen en geld.fotolia.gif
Foto: Fotolia

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Twintig keer zo duur
De afgelopen jaren zijn er twintig verschillende nieuwe middelen tegen diabetes op de markt gekomen. Deze nieuwe medicijnen zijn gemiddeld twintig keer zo duur als bestaande middelen. Bijna alle diabetespatiënten zijn in behandeling bij huisartsen, waardoor deze met hun voorschrijfgedrag de regie in handen hebben. Nederlandse huisartsen schrijven de nieuwe middelen nauwelijks voor. Reden voor hun terughoudendheid zijn de onbekende effecten op harde eindpunten, de onbekende langetermijnveiligheid en de kosten. De middelen staan dan ook niet in de NHG behandelstandaard voor diabetes mellitus.

‘Gefrustreerd’
In Duitsland betreft een kwart van alle voorgeschreven diabetesmiddelen de nieuwe medicatie. In Nederland is dat slechts 5 procent. In andere Europese landen ligt het aantal voorschriften voor deze nieuwe medicijnen ook veel hoger. Volgens IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel zijn farmaceuten gefrustreerd door het mislopen van inkomsten in ons land. ‘Ze zijn bang dat het Nederlandse model overslaat naar andere landen. Portugal heeft bij ons al informatie ingewonnen en wil weten waarom wij in Nederland anders omgaan met deze medicijnen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.