Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen kraken ZorgkaartNederland

Huisartsen in Zuid-Kennemerland hebben geen goed woord over voor de recensiesite voor de zorg zorgkaartnederland.nl. De huisartsen bleken zichzelf op een eenvoudige manier een zeer hoog cijfer te kunnen geven.
Huisartsen kraken ZorgkaartNederland

Zorgkaartnederland.nl is een initiatief van de patiëntenvereniging NPCF. Bij ZorgkaartNederland zit een onafhankelijke redactie die de reacties van bezoekers bewaakt. De site heeft tevens een gedragscode om te voorkomen dat niet onderbouwde reacties geplaatst worden. Toch lukte het huisartsen om zichzelf een rapportcijfer 8 te geven en een bevriende praktijk een 10.

Fijne dokter

Luc Verkouteren, voorzitter van de Huisartsen Vereniging Zuid Kennemerland (HVZK) verklaart in het Haarlems Dagblad: “We hebben getracht onze eigen praktijk een waardering te geven. We gaven onszelf een 8 en vonden onszelf een goede praktijk. Aanmelding vond plaats onder eigen naam en mailadres (met daarin het woord huisarts) waaruit duidelijk zichtbaar zou moeten zijn dat de huisarts zelf zijn beoordeling geeft. Er volgde na een aantal seconden een confirmatiemail en na aanklikken een melding online waarbij het door de redactie in behandeling zou zijn genomen. Nadien hebben we een bevriende praktijk een beoordeling gegeven, een 10 natuurlijk met als opmerking ‘een fijne dokter’.”

Waardering

Een dag later kregen de huisartsen een mail met een afwijzing voor beide huisartsen met als reden dat de opmerking toegelicht moest worden. De artsen hebben dit vervolgens gedaan en iets uitgebreider beschreven waarom ze zo positief waren. “Een dag later werden beide waarderingen goedgekeurd, onze eigen praktijk met een 8 en de bevriende praktijk met een 10.”

Reactie NPCF

In een reactie zegt de NPCF te begrijpen dat het voor huisartsen wennen is dat hun praktijk via internet beoordeeld kan worden. “De NPCF is echter van mening dat de zorgverleners ZorgkaartNederland.nl juist zouden moeten omarmen, omdat waarderingen of klachten anders op een andere manier hun weg wel vinden op internet en via zoekmachines als Google de zorgverleners nog jarenlang kunnen blijven achtervolgen. Door dit via een recensiecode te structureren draagt ZorgkaartNederland.nl juist bij aan transparantie in de gezondheidszorg die zoveel als mogelijk recht doet aan de werkelijkheid.”

Internetgebruik

Een andere reden waarom de zorgverleners ZorgkaartNederland.nl zouden moeten omarmen is volgens de NPCF omdat het in korte tijd een plek heeft verworven bij internetgebruikers. “Er is dus duidelijk behoefte aan een dergelijk initiatief. Omdat de NPCF – net als de zorgaanbieders – het belang van de patiënt voorop stelt, gaan we verder met de uitbouw van ZorgkaartNederland.nl. Als de huisartsen die zoveel moeite hebben met de site de NPCF willen helpen om deze onvermijdelijke ontwikkeling mede vorm te geven, dan staan wij uiteraard open voor overleg.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

25.000ste klantwaardering op ZorgkaartNederland

ZorgkaartNederland de grootste recensiewebsite voor zorg

NPCF wil klassenzorg inventariseren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.