Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen Leeuwarden komen met vervolg op Webdokter

Mario Gibbels
Maarten Goedhart en Anne Visser van Huisartsen Zorgcentrum Leeuwarden waren in 2007 genomineerd voor de Spider Award met hun Webdokter. Drie jaar later proberen ze het opnieuw met Next Generation Eerstelijn Services. Anne Visser geeft een toelichting.
Huisartsen Leeuwarden komen met vervolg op Webdokter

Wat is Next Generation Eerstelijn Services?

“Het is, de naam zegt ’t al, een volgende generatie webservices voor de eerste lijn op basis van de geleerde lessen van Webdokter.”

En wat hebben jullie geleerd van Webdokter?

“Een van de geleerde lessen is dat patiënten nauwelijks zijn geïnteresseerd in inzage in hun elektronisch patiëntendossier. Terwijl je daarvoor heel veel moet investeren in beveiliging. Dat hebben we daarom geschrapt.”

Waar zijn de patiënten wel in geïnteresseerd?

“Patiënten willen online een afspraak maken met de huisarts en die afspraak het liefst zelf inplannen. En patiënten stellen ook de mogelijkheid van e-consult op prijs.”

Nog andere lessen van Webdokter?

“Ook een les is dat de ict-bedrijven die je bij een project inschakelt vaak tegengestelde belangen hebben, wat een hoop gedoe op kan leveren.”

En hoe hebben jullie deze lessen verwerkt in de Next Generation Eerstelijn Services?

“Het komt erop neer dat we een lichtere en eenvoudiger versie van Webdokter hebben ontwikkeld, op basis van bestaande technologieën zoals eBay en Skype, en die zorginstellingen zelf kunnen beheren. Je hebt dus niet allerlei leveranciers nodig wat het ook gelijk een stuk goedkoper maakt.”

Wat is de stand van zaken nu?

“We zijn begonnen met een site voor de Hogeschool Leeuwarden waarbij studenten zelf een afspraak of videoconsult kunnen inplannen. Eind september is onze eigen site live gegaan en inmiddels hebben al drie eerstelijnscentra interesse getoond. En in januari 2011 willen we ook een online campuspraktijk beginnen voor de Universiteit en de Hanze hogeschool in Groningen.” (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Lees ook:

Kankercentra melden zich als eerste voor Spider Award

Buurtzorgweb winnaar van Spider Award

GGD Amsterdam wint Spider Award

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.