Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen mogen declareren zonder contract

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Huisartsen kunnen zo’n dertig verrichtingen declareren zonder dat zij daarvoor een contract met de zorgverzekeraar hebben afgesloten. Dat staat in een nieuwe beleidsregel van de NZa.
huisarts.patient.fotolia.jpg
Fotolia

Het betreft vooral de zogeheten M&I verrichtingen, zoals kleine chirurgische ingrepen, het maken van hartfilmpjes of het plaatsen van spiraaltjes.

Huisarts
Voor patiënten betekent dit dat hun huisarts hen niet meer naar het ziekenhuis hoeft te verwijzen voor de ingreep als hij geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Bij een aantal prestaties geldt het contractvereiste nog wel, zoals vergoedingen bij ketenzorg voor chronisch zieken. De NZa onderzoekt of hiervoor aparte bekostiging zou moeten komen.

Rechtszaak VPH
De beleidsregel is het gevolg van een rechterlijke uitspraak van begin december vorig jaar. Toen gaf de rechter de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen gelijk die een zaak had aangespannen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De VPH richtte zich tegen de tariefbeschikking voor de huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 2015. Zo vond de VPH het niet terecht dat een huisarts zijn rekeningen voor M&I verrichtingen alleen vergoed krijgt als hij een contract heeft gesloten met een zorgverzekeraar. Het CBb was het daarmee eens: het contractvereiste druist in tegen de keuzevrijheid van patiënten.   

Zorgverzekeraars
De zorgverzekeraars zeggen prima te kunnen leven met de beleidsregel: ‘Wij vinden dit niet heel spannend. De huisartsen zonder contract krijgen een lagere vergoeding.’ De woordvoerder van ZN tekent hierbij aan dat de wijziging geen gevolgen heeft voor het programma ‘Het roer moet om’, dat tot doel heeft de bureaucratie terug te dringen. Verder zeggen de verzekeraars nog steeds goed te kunnen sturen op kwaliteit. 

Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen
De VPH is niet tevreden over de nieuwe beleidsregel. Zij wil dat de NZa het contractvereiste integraal loslaat. Dat gebeurt nu niet, zegt de VPH: ‘Via allerlei redeneringen wordt het contractvereiste intact gelaten bij een fors aantal prestaties waarmee onzes inziens niet tegemoet wordt gekomen aan de uitspraak van de rechter. In sommige gevallen wordt een terugvaloptie gecreëerd met een tarief dat door ons als niet kostendekkend wordt beoordeeld.’ De NZa vreest voor de mogelijkheid dat huisartsen zonder contract plotseling strategisch gaan declareren of het niet zo nauw meer nemen met de kwaliteitseisen. Onterecht, zegt de VPH: ‘Verzekeraars gaan niet over de controle van de kwaliteit, dat is de IGZ, en controle op fraude vindt evengoed plaats bij huisartsen zonder contract als met.’ De VPH laat weten met haar advocaat in conclaaf te gaan over de vervolgstappen die kunnen worden gezet.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.