Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen overschatten risico’s diabetespatiënten

Mark van Dorresteijn
Huisartsen overschatten vaak het risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag bekendgemaakt.
Huisartsen overschatten risico’s diabetespatiënten
Foto: ANP - Koen Suyk

Volgens onderzoeker Susan van Dieren is de verkeerde inschatting van de huisartsen te wijten aan de risicomodellen die ze gebruiken. Met die modellen berekenen ze aan de hand van een aantal factoren zoals leeftijd, geslacht, bloedglucose, cholesterol en de duur van de diabetes, het risico dat patiënten lopen op een hart- of vaataandoening.

Modellen

De onderzoekster concludeert dat de modellen niet deugen waardoor risico’s vaak te hoog worden ingeschat. ‘Dan worden patiënten mogelijk verkeerd geïnformeerd, maar kan er ook sprake zijn van overbehandeling’, aldus Van Dieren. Betere alternatieven dan deze modellen zijn er op dit moment niet, volgens de onderzoeker. Het is de eerste keer dat een inventarisatie van alle beschikbare risicomodellen werd gemaakt waarbij alle modellen werden gevalideerd en vergeleken.

Promotie

Van Dieren promoveert vandaag 16 mei om 10:30 uur in het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht. Haar onderzoek werd gefinancierd door CTMM.