Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Huisartsen stemmen in met zorgakkoord

Mark van Dorresteijn
Huisartsen hebben gisterenavond bijna unaniem ingestemd met het zorgakkoord. Dat meldde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Huisartsen stemmen in met zorgakkoord

De huisartsen moeten meer ziekenhuiszorg zelf gaan uitvoeren, maar daar wordt wel extra geld voor vrijgemaakt. Ook wordt de samenwerking met andere zorgverleners in de buurt versterkt.

Solide meerjarig groeipad

LHV-voorzitter Steven van Eijck: ‘Er ligt nu een solide meerjarig groeipad voor de huisartsenzorg. De huisarts kan zijn verantwoordelijkheid blijven nemen als regisseur van de zorg in de buurt en poortwachter voor de tweede lijn. Maar de echte winnaar is de patiënt, want die is ook de komende jaren verzekerd van zinnige en zuinige zorg, dichtbij zijn vertrouwde huisarts.’

Meekijkconsult

Van Eijck benadrukt dat patiënten straks niet meer voor elk “wissewasje” naar het ziekenhuis hoeven. ‘Nu stuurt een huisarts bijvoorbeeld iemand met een huidaandoening door naar een huidarts. Straks maakt hij een foto van de huid en mailt hij die voor een meekijkconsult naar de dermatoloog, die daarop reageert.’

Kanttekening

De LHV plaatst wel een kanttekening: het akkoord betekent wel dat er meer werk op het bord van de huisarts en zijn team komt te liggen, stelt de organisatie in een verklaring. ‘Dat kan alleen als dit geleidelijk gebeurt en in goede samenwerking met andere zorgverleners, de gemeente en zorgverzekeraars.’’ De vereniging belooft dat proces nauwgezet te volgen en te begeleiden.

Stemmen

Tijdens de ledenraad stemden de huisartsen in het met het hoofdlijnenakkoord voor de eerstelijnszorg. Over de details daarvan moet nog verder worden gepraat. Eerder werd al ingestemd met het hoofdlijnenakkoord voor de GGZ en voor de ziekenhuizen. De LHV telt ruim 11.000 leden.

Reactie Schippers

Minister Edith Schippers van VWS is tevreden met het besluit. Een woordvoerder: ‘Het is belangrijk dat de huisartsen nu ook hebben ingestemd. De hele zorgsector laat met de akkoorden zien vastberaden te zijn om de zorg zowel betaalbaar als van hoge kwaliteit te laten zijn. De tijd van erover praten is nu voorbij, we gaan het nu doen.’ (bron ANP)

4 REACTIES

  1. Ik wil de heer van Eijck feliciteren.
    Als hij zichzelf inhuurt als adviseur van zijn eigen filantropische clubje geeft hij blijk van een meer dan uitstekende kennis van cijfers.
    Echter, als huisartsen een enkel procentje mogen groeien ( voor buitengewoon veel meerwerk) , afgezet tegen ruim 2% inflatie, speelt hij ineens het financieel groentje.
    Briljant! zeker omdat 9000 huisartsen deze clowneske act kritiekloos accepteren.
    Dus: gefeliciteerd!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.