Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen tegen burgerservicenummer

DEN HAAG - Huisartsen verzetten zich tegen de identiteitscontroles die ze bij al hun patiënten moeten uitvoeren voor de invoering van het burgerservicenummer (BSN). Dit staat op de website binnenlandsbestuur.nl. Binnenkort behandelt de Tweede Kamer twee wetsvoorstellen over de invoering het bsn.

Het BSN is een persoonsgebonden nummer dat de dienstverlening van onder meer gemeenten klantvriendelijker, transparanter en efficiënter moet maken. Huisartsen in de grote steden zijn bang dat door invoering van het burgerservicenummer illegalen niet meer langs durven te komen. “Huisartsen helpen deze groep gewoon, terwijl ziekenhuizen dat weigeren,” vertelt Pieter van Dam, woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op de website binnenlandsbestuur.nl. “Met het BSN werp je voor de huisartsen een drempel op. Vooral huisartsen in de grote steden trekken daarom nu aan de bel.”

Administratieve rompslomp

Naast de zorg voor illegalen maakt de LHV zich zorgen over administratieve rompslomp die het BSN huisartsen met zich meebrengt. “De huisartsen moeten al hun patiënten aanschrijven zodat ze langskomen om zich te identificeren”, zegt Van Dam op de website. “Banken vragen al naar identificatie en hebben hier gemiddeld 20 minuten per klant voor nodig. Dus dat zijn gigantische administratieve lasten.”

Uitstel

De LHV wil uitstel van de invoering van het BSN, dat per 1 januari 2007 moet ingaan. De vereniging hoopt dat derden de administratie hiervan kunnen doen zodat dit niet ten koste gaat van de zorg die huisartsen leveren. (Binnenlandsbestuur.nl)

Lees meer over het BSN op www.burgerservicenummer.nl.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.