Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Huisartsen voor eigen bijdrage aan HAP

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Driekwart van de huisartsen wil dat mensen die buiten kantoortijden langskomen bij een huisartsenpost (HAP)een eigen bijdrage betalen. Dat blijkt uit een online enquête van de website HuisartsVandaag en de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, waarover Medisch Contact deze week bericht.
Huisartsen voor eigen bijdrage aan HAP

Van de 1022 huisartsen die de enquête invulden, is 77 procent voor een eigen bijdrage. Ze verwachten dat een eigen bijdrage van tussen de 10 en 25 euro een remmend effect zal hebben op het HAP-bezoek buiten kantoortijden. Zorgverzekeraars zouden deze eigen bijdrage moeten gaan innen.

Niet spoedeisende hulp aan huisartsenpost

Huisartsen zijn over het algemeen tegen financiële drempels, omdat mensen hierdoor mogelijk noodzakelijke bezoeken uitstellen. Maar bij de zogeheten ANW-zorg (in avond, nacht en weekend), blijken vier op de vijf bezoeken aan huisartsenposten, die bedoeld zijn voor acute zorg, niet spoedeisend. Door de eigen bijdrage verwachten veel huisartsen dat dat soort bezoeken afneemt. (ANP, beeld: © ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Debat eigen risico sneller afgelopen dan verwacht

NZa tegen eigen bijdrage spoedeisende hulp

6 REACTIES

 1. als je eigen huisarts niet bevalt, kies een andere. Maar misbruik daar de spoedeisende hulp niet voor met tarieven van 80 euro per consult!!
  Het verhaal over kartelvorming is grote onzin en heeft ook niets te maken met een vrije artsenkeuze.

 2. Lees alle reacties
 3. voor mensen die fulltime werken zou het mogelijk moeten zijn om in de avond, weekend naar HA , tandarts etc of ziekenhuizen te gaan. Dat daar dan een iets duurder tarief voor staat is logisch. De werkgevens kunnen dit bedrag betalen want zijn missen hun werknemers dan niet tijdens de werkuren.Niet werkenden en parttimers kunnen gewoon in eigen tijd een afspraak maken. E.a kan per werknemers door de baas worden afgesproken

 4. HA zijn gewend van af het rode pluche te regeren.Plannen van 9-12 en van 13-16u en als er geen plaats is voor nood
  oproepen, dan kun je toch niet anders dan naar de 1ste hulp?
  Heb zelf meegemaakt onlangs, dat hevigbloedende zelf naar zhs moest rijden(notabene gestuurde door HA)
  Zelf ben ik wakker gebeld waar betreffende persoon bleef?
  Nou ik geef je te raden!?

 5. Zolang alle artsen, huisartsen en specialisten, nog altijd een schofterig hoog salaris durven te eisen en de overheid hier ook nog eens mee instemt, zouden ze zich kapot moeten schamen dat ze meer en meer geld van de patient willen wegnemen!

 6. Nederlandse artsen zijn de schaamte voorbij. Ze staken als ze bang zijn dat hun inkomen te laag gaat worden, naar hun smaak. Dan vragen ze de patiënten om steun en begrip. Maar als je een arts nodig hebt, krijg je die niet.
  Als je belt voor een afspraak, beoordeelt de ASSISTENTE of dat wel noodzakelijk is. Heb je een ondeskundige arts met een onbeschofte assistente, dan kun je niet van arts wisselen, want de heren en dames hebben onderling kartel afspraken. Ondanks de wetgeving, heb je in Nederland geen vrije artsenkeuze.
  De enige manier om een andere arts te kunnen bezoeken dan die welke de praktijk in jouw woonwijk heeft gekocht, was in de avonden en weekeinden de dienstdoende noodarts raadplegen. De roulerende artsen nooddiensten zijn vervangen door de huisartsenpost, waar je voor spoedeisende hulp naartoe kunt. De weg om een ondeskundige arts heen, is dus al afgesloten.
  Ook bij de huisartsenpost kun je afgewezen worden. Aan het loket wordt beoordeeld of het wel noodzakelijk is om medische hulp te geven. En nu willen de bevoorrechte dames en heren ook nog een extra financiële rem op de hulpvraag van de medische hulp behoevende klant.
  De Nederlandse artsen moesten zich hun ogen uit de koppen schamen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.