Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen willen een SER voor de huisartsensector

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) pleit voor de oprichting van een Raad voor Eerstelijns Zorg (REZ). Met de oprichting van een raad naar het model van de SER zou de sector huisartsenzorg zich in de toekomst buiten de aanbestedingsplicht en onderlinge concurrentie kunnen houden.
Huisartsen willen een SER voor de huisartsensector

In de raad kunnen verzekeraars, zorgaanbieders en zorggebruikers landelijke afspraken en adviezen formuleren voor de minister van VWS, stelt VPHuisartsen. “De burgers krijgen hiermee directe invloed op de te leveren zorg door de huisarts en het maakt een einde aan de jaarlijkse verspilling van tijd, geld en energie door de honderden lokale en regionale onderhandelingen die op dit moment plaatsvinden”, aldus voorzitter Wouter van den Berg van VPHuisartsen.

Geen marktwerking

Daarnaast kan de sector dankzij een REZ buiten het kader van de Mededingingswet geplaatst worden. “Huisartsen willen geen marktwerking met onderlinge concurrentie, maar zoeken juist samenwerking om een sterke huisartsenzorg te behouden. Kwaliteitsverbetering als gevolg van marktwerking in de zorg is nog nooit ergens aangetoond, wel het tegenover gestelde.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Huisartsen declareren opvallend vaker telefonisch consult’

Huisartsen kraken ZorgkaartNederland

Huisartsenpost in ziekenhuis kan miljoenen besparen

‘Huisartsen werken steeds beter samen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.