Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen.nl versleutelt medische data niet

Annelies Vermeulen
Huisartsen.nl, een site waarop patiënten recepten kunnen aanvragen bij huisartsen, verstuurt medische informatie onversleuteld over het net. Dat meldt webwereld.nl.
Huisartsen.nl versleutelt medische data niet

Op huisartsen.nl kunnen patiënten recepten aanvragen na het leveren van de nodige – privacygevoelige – informatie. Huisartsen kunnen op site inloggen om informatie over hun praktijk te geven. Zowel het verkeer van het inloggen door medici als het invoeren van receptaanvragen door patiënten gebeurt via een niet-versleutelde, dus afluisterbare verbinding.

Netwerkverkeer

Dat het netwerkverkeer niet wordt versleuteld, biedt kwaadwillenden de mogelijkheid om een namaaksite te bouwen en artsen en patiënten naar die webstek te loodsen zonder dat dit opvalt. Ook is het mogelijk dat het netwerkverkeer wordt afgeluisterd, waardoor een bestelling van een recept plus bijbehorende medische- en inloggegevens van artsen in verkeerde handen vallen.

Reactie

In een reactie laat de website-eigenaar, farmaciegigant MSD, weten te schrikken van de bevindingen en belooft beterschap. “Zover wij wisten, was het systeem goed beveiligd. Wij hadden geen aanleiding om te vermoeden dat er iets mis is”, vertelt Hester de Voogd, voorlichter bij het bedrijf. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Politiek lekt persoonsgegevens burgers op eigen website

Websites ziekenhuizen zijn weinig transparant

Website CZ toont gegevens van 50.000 aanvragers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.