Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisartsenpost in ziekenhuis kan miljoenen besparen

Als de Leidse aanpak van zelfverwijzers bij de spoedeisende hulp landelijk zou worden ingevoerd, levert dat een besparing op van 175 miljoen euro. Dat stelt de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) in het Leidsch Dagblad.
Huisartsenpost in ziekenhuis kan miljoenen besparen

Het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en het LUMC in Leiden hebben een oplossing gevonden voor patiënten die op eigen initiatief en zonder spoedeisende hulpvraag zich melden bij de SEH. Triagepersoneel verwijst hen door naar de huisartsenpost in het ziekenhuis. Dit scheelt jaarlijks 1,2 miljoen euro in de kosten, want de huisartsenpost werkt goedkoper dan het ziekenhuis.

Tarief

Overigens staat de financiering van het project ter discussie, zo schrijft het Leidsch Dagblad. Omdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) alleen een huisartsenuurtarief van maximaal 65 euro accepteert, terwijl de huisartsenpost in Leiden honderd euro per uur betaalt. Door de toename van het aantal patiënten – de ‘gewone’ patiënten die zich ’s avonds, ’s nachts en in het weekend melden en de zelfverwijzers uit het ziekenhuis – nam de werkdruk toe. Het werk op de post werd dermate impopulair dat er waarnemers voor honderd euro per uur werden ingehuurd. En dat mag niet van VWS en de NZa.

Spoedpost

Het Leidsch Dagblad meldde vorige week al dat het ministerie, de VHN en de NZa naar een oplossing zoeken. ‘Redding spoedpost naderbij’, zo kopte het blad. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Financiële onrust bedreigt spoedpost Leiden

‘Zelfverwijzers opvangen met spoedpost in ziekenhuis’

Huisartsenpost in beroep om tarief

Huisartsenpost wint IGZ ZorgVeiligPrijs

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Ook in deze berichtgeving wordt helaas weer het bedrag van 100 euro per uur genoemd dat wij als huisartsenposten in Leiden e.o. aan waarnemers zouden betalen. Ik zeg “helaas” omdat het niet correct is maar daarnaast ook afleid van waar het feitelijk om gaat. Dat is het bieden van kwalitatief verantwoorde acute zorg die toegespitst is op de reële behoeften van de patiënt tegen aanvaardbare kosten. De samenwerking met de SEH levert de samenleving een netto besparing op van, alleen al in onze regio 1,2 miljoen euro. Die besparing is eenvoudig te realiseren is door het maken van enige kosten. In het bedrijfsleven is daar niets vreemds aan maar klaarblijkelijk past dat niet binnen het marktdenken van onze overheid. De kosten die wij moeten maken zijn kosten die verband houden met het inhuren van waarnemers omdat de zittende huisartsen met elkaar niet in staat zijn om de extra spoedpost die wij open moeten houden om het effect van de besparing maximaal te laten zijn, te bemensen. Om aan voldoende huisartsencapaciteit te komen maken wij gebruik van bemiddelingsbureaus. Deze bureaus leveren de waarnemers en betalen ze ook uit. Wij sluiten contracten af met het bureau en betalen hen daarvoor een uurprijs waarbij in die prijs ook de kosten voor de bemiddeling zit. Deze prijs ligt echter ver beneden de in veel artikelen genoemde 100 euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.