Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsenpost wint IGZ ZorgVeiligPrijs

Het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) van Huisartsenpost HOV/CHPOB (‘s-Hertogenbosch, Oss, Veghel, Eindhoven, Helmond en Geldrop) heeft de IGZ ZorgVeiligPrijs gewonnen. Dat maakte inspecteur-generaal Gerrit van der Wal gisteren bekend op het jaarlijkse patiëntveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Huisartsenpost wint IGZ ZorgVeiligPrijs

Het VMS van Huisartsenpost HOV/CHPOB functioneert sinds medio 2009 in de vorm van een intern beveiligde website die toegankelijk is voor alle bij de huisartsenpost aangesloten huisartsen en medewerkers. Bij de huisartsenpost zijn ongeveer 500 huisartsen aangesloten met 1.000.000 patiënten. Medewerkers en huisartsen kunnen via dit online systeem precies volgen wat er met klachten, meldingen en calamiteiten gebeurt. Het systeem is erop ingericht dat er maximaal van fouten wordt geleerd.

Meer meldingen

Volgens de jury loopt dit initiatief voorop in de huisartsenwereld en eerstelijns hulpverlening. Cultuur is tot op heden dat huisartsen incidenten binnen de muren van de eigen praktijk houden. De manier waarop incidenten nu worden gedeeld met alle betrokken medewerkers van de huisartsenpost is nieuw en geeft een nieuwe dimensie aan kwaliteitsverbetering in de huisartsenpost. Dankzij het VMS wordt er meer gemeld waardoor er al meer risico’s bekend zijn geworden. Voor enkele specifieke aandoeningen waarbij calamiteiten optraden, is een nascholing opgezet voor de huisartsen.

Twee kleinere huisartsenposten zullen het initiatief overnemen.

Kwaliteit van zorg

Met de IGZ ZorgVeiligPrijs wil de inspectie positieve prestaties op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid belonen. Door goede initiatieven zichtbaar te maken, kunnen zorgaanbieders van elkaar leren. Zo kan de kwaliteit van de zorg verbeteren. De prijs werd vandaag voor de tweede keer uitgereikt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

IGZ kijkt ook naar goede prestaties zorg: Zorgveiligprijs

Helft ziekenhuizen werkt niet goed met VMS

Maastro krijgt eerste vms-keurmerk

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.