Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisvesting gehandicapten is verbeterd

De woonomstandigheden van gehandicapten zijn de afgelopen jaren verbeterd. Er zijn meer kleinschalige voorzieningen en de huisvesting van de kwetsbaarste groepen is vooruitgegaan. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Het Centrum Zorg en Bouw van TNO – opvolger van het Bouwcollege – onderzocht twee soorten huisvesting: kleinschalige voorzieningen in de wijk en woonvormen voor de 16.000 kwetsbaarste gehandicapten. De kwetsbaarste groep zijn mensen met meerdere ernstige handicaps of met ernstige gedragsproblemen. Zij wonen merendeels in groepswoningen in wijken of dorpen. Een op de vijf woont op instellingsterreinen.

Meerpersoonskamers

In een monitoronderzoek in 2003 trof het toenmalige Bouwcollege veel meerpersoonskamers en grote badkamers aan. Die zijn nu grotendeels verdwenen. Slechts vijf procent van de kwetsbaarste cliënten moet een zit/slaapkamer delen, meestal met één kamergenoot. Bij vier van de tien meervoudig gehandicapten is de eigen kamer kleiner dan 12 vierkante meter. De privacy van cliënten blijft betrekkelijk: in 86 procent van de groepswoningen en zestig procent van de appartementen worden zij gevolgd via in- en uitluisterapparatuur, passieve alarmering of cameratoezicht.

Kleinschalige woonvoorzieningen

TNO onderzocht daarnaast woningen die sinds 2002 zijn gebouwd volgens de Regeling kleinschalige woonvoorzieningen. Deze 4100 groepswoningen en appartementen herbergen 10.400 cliënten, vooral verstandelijk gehandicapten zonder bijkomende beperking. Vrijwel alle cliënten in groepswoningen hebben een eigen zit/slaapkamer, die met gemiddeld 23 vierkante meter groter is dan woningen die zijn gebouwd onder het toenmalige bouwregime. Het loslaten van het bouwregime heeft dus goed gewerkt, concludeert TNO. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Uitstel nieuwbouw zorginstelling Abrona

Mooie huizen en toch aangepast

Gehandicaptenzorg maakt bezwaar tegen zzp’s

Weblog: Naar de bossen

Archief: Huisvesting gehandicapten maar traag beter (2005)

1 REACTIE

  1. Onze zoon is woonachtig binnen een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Vanuit het ministerie van volksgezondheid schijnen er normen te zijn vastgesteld ten aanzien van de woonvoorzieningen. Het aantal m2 van de slaapkamer, van de huiskamer, van de badkamer enz. Kunt u mij hier meer over vertellen, of aangeven waar ik deze informatie kan vinden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.