Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jonge: geen acute risico’s in De Leeuwenhoek

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De inspectie heeft op dit moment geen indicatie dat er acute risico’s zijn voor de veiligheid van de zorg in verpleeghuis De Leeuwenhoek. Dat concludeert minister Hugo de Jonge (VWS). Wel wordt het onaangekondigde inspectiebezoek vervroegd.
Humanitas Verpleeghuis De Leeuwenhoek
Verpleeghuis De Leeuwenhoek

Dat meldt de minister woensdagmiddag in een brief aan de Kamer naar aanleiding van de berichtgeving van Trouw. De IGJ neemt de melding van mishandeling in De Leeuwenhoek onder de loep.

Aanwijzingstraject

‘De inspectie heeft al langere tijd bijzondere aandacht voor Humanitas, inclusief de locatie De Leeuwenhoek’, schrijft de minister. De zorginstelling kreeg in april 2016 een aanwijzing en had negen maanden de tijd om de tekortkomingen weg te nemen. De IGJ bracht tijdens deze looptijd elf bezoeken aan Humanitas.

In maart vorig jaar werd het aanwijzingstraject beëindigd, aangezien de zorginstelling aan de aanwijzing voldeed. ‘Humanitas stond voor een grote opgave’, aldus De Jonge. Volgens de bewindsman heeft de stichting goede stappen gezet en inzichtelijk gemaakt waar de aandachts- en verbeterpunten liggen.

De Leeuwenhoek

Met het aflopen van de aanwijzing is het toezicht van de inspectie bij Humanitas niet geëindigd. Zij heeft sindsdien doorlopend contact met Humanitas, waarin zij volgt hoe Humanitas zelf de kwaliteit steeds inzichtelijk maakt en verbeteringen realiseert. De inspectie heeft het voornemen om in 2018 met onaangekondigde bezoeken in de praktijk te toetsen in hoeverre Humanitas er blijvend in slaagt om goede en veilige zorg te bieden. Daarin betrekt zij ook de informatie die zij vanuit calamiteitentoezicht ontvangt.

Het incident waarover Trouw in haar artikel berichtte, is op 7 maart 2018 door de bestuurder gemeld als een calamiteit waarbij sprake is van onverklaarbare blauwe plekken bij een cliënt van De Leeuwenhoek. ‘Humanitas handelt conform deze procedure’, aldus minister De Jonge. Het onderzoek loopt nog. De berichtgeving van Trouw is voor de inspectie aanleiding geweest om een gesprek met zorgbestuurder Gijsbert van Herk aan te gaan, waarbij er verteld is dat de onaangekondigde inspectiebezoeken op korte termijn gaan plaatsvinden. Bovendien wordt de calamiteit door een calamiteitscommissie onderzocht en getoetst door de inspectie. Het rapport wordt volgens De Jonge op zijn vroegst begin juni gepubliceerd.

Geen acute risico’s

‘Op dit moment heeft de inspectie geen indicatie dat er acute risico’s zijn voor de veiligheid van de zorg’, meldt de bewindsman. Van Herk heeft vooralsnog stappen gezet die in het melden van calamiteiten van hem verwacht worden. ‘De inspectie volgt dit proces nauwgezet, zal monitoren of het onderzoek voldoet aan de voorwaarden en of de juiste verbetermaatregelen genomen worden.’ Indien dit beeld verandert, zal de inspectie maatregelen treffen. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.