Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Icare wint WMO-rechtszaak in Zwolle

De gemeente Zwolle moet de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) staken. Dat heeft de rechter bepaald in een rechtszaak die Icare had aangespannen.

De rechter vindt dat de aanbestedingsprocedure van Zwolle niet voldoende transparant is geweest. Hij concludeert dat de puntensystematiek en de weging van de punten “niet voldoende duidelijk, precies en ondubbelzinnig is”. Daardoor kunnen inschrijvers het bestek op verschillende manieren interpreteren. Zwolle moet de aanbesteding opnieuw doen.

Alfahulpen

Icare laat weten gelukkig te zijn met de uitslag. “Dit is heel goed nieuws, zegt John Kauffeld in De Stentor. Toch is de organisatie niet gerust op een goede afloop. Zwolle houdt vast aan een verdeling van zeventig procent alfahulpen en dertig procent verzorgenden, terwijl die verhouding bij Icare precies andersom is.

Uit de markt prijzen

Het bod van Icare is gebaseerd op haar huidige personeelsbestand, waardoor de organisatie niet anders kon dan zichzelf uit de markt prijzen. Als Zwolle de percentages niet wijzigt, dan is niet zeker dat Icare opnieuw mee doet aan de aanbesteding.

Gevolgen voor personeel

Icare betoogde dat Zwolle onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevolgen voor haar personeel. Maar op dit punt gaf de rechter Icare geen gelijk. Hij wijst erop dat de WMO gemeenten de vrijheid geeft om wel of niet rekening te houden met het personeelsbestand van de zittende aanbieder. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Icare ontslaat mogelijk 400 mensen

Thuiszorgaanbesteding Zwartewaterland moet over

– Waar zijn we in Nederland mee bezig?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.