Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ict-kosten stijgen in de ggz

De integrale ict-kosten per werkplek zijn voor ggz-instellingen het afgelopen jaar gestegen naar 3.597 euro per werkplek. Ten opzichte van vorig jaar is dit een stijging van 7 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT Benchmark GGZ van M&I/Partners.
Ict-kosten stijgen in de ggz
Foto: ANP Lex van Lieshout

De kostenstijging wordt in de benchmark verklaard door de stijgende kosten voor datacommunicatie en ICT-personeel. Deze grootste kostenobjecten zijn samen goed voor 63 procent van de ict-kosten. Bij de personeelskosten zijn de meeste kosten gerelateerd aan werkzaamheden voor technisch beheer (22 procent van de personele kosten) gevolgd door functioneel beheer en projectuitvoering (ieder 16 procent van de personele kosten).

Besturingssystemen

Wat betreft de softwarekosten is bij de ggz-instellingen een aanzienlijk deel bestemd voor het zis/epd (24 procent van de softwarekosten). Dit aandeel wordt steeds groter. De licentiekosten voor besturingssystemen en licenties voor kantoorautomatisering volgen de kosten voor het zis/epd op.

Investeringen

Verder wees de benchmark uit dat de afschrijvingen ten opzichte van de exploitatiekosten over de jaren heen zijn teruggelopen. ggz-instellingen stellen onder druk van bezuinigingen investeringen uit waardoor het afschrijvingsniveau afneemt en door onderhoud de exploitatiekosten stijgen. Het uitstellen van noodzakelijke investeringen zal echter de komende jaren leiden tot een forse stijging van investeringen. Er moet immers een inhaalslag worden uitgevoerd. (Wouter van den Elsen – Zorgvisie)

1 REACTIE

  1. Bijna 3600 euro per werkplek is gigantisch. Gartner schrijft volgens mijn dat informatie intensieve organisatie gemiddeld rond de 2.500 euro zitten. Deels zal dit verklaard worden door de omvang van de organisaties in deze benchmark en deels wellicht door de zware last die veel organisaties meedragen van investeringen die de afgelopen 4 tot 5 jaar gedaan zijn in IT.
    Uit een opdracht die ik op dit moment uitvoer blijkt maar weer eens dat het uitbesteden van IT voor middelgrote organisaties naar de cloud de moeite waard kan zijn. Deel de kosten van het aantal IT medewerkers uit uw organisatie (gemakshalve à 50K all in) maar eens door het aantal werkplekken dat uw organisatie heeft. Ja dat is schrikken he hoe zwaar die drukken op de kosten per werkplek… interesse in mijn ervaringen? ik deel ze graag met u

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.