Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ICTzorg congres: ‘Ict is geen feest’

Mario Gibbels
Afgelopen donderdag vond het ICTzorg-congres plaats met de titel ‘Ict: een feest voor de zorgprofessional?!’. Afsluitende spreker Cees van Donselaar van het Maasstad Ziekenhuis was er duidelijk over: “Ict is geen feestje, het is een heel gedoe. Vloekende dokters en poli’s die uitlopen. Uiteindelijk wordt het beter, maar het duurt en het kost.”

Het congres handelde over it-governance en it-alignment. Om de ict toch zoveel mogelijk te laten bijdragen aan betere zorg is het goed om te zorgen voor een deugdelijke structuur. En dat is waar it-governance om de hoek komt kijken. Volgens John Hendriks, die bij het academisch ziekenhuis Maastricht de ict onder handen nam, gaat het er om de it-resources allemaal te centraliseren, terwijl de aansturing moet worden gedecentraliseerd. “De mensen die het bedrijf runnen moeten de baas zijn. Bij het azM bleek geen beleid te zijn vastgelegd op papier. Er was geen enkele vorm van aansturing en men had geen idee wat it-alignment was.”

Erg bang

Hoe krijg je de mensen op de werkvloer mee bij ict-projecten, dat is waar it-alignment om draait. Rob Poels, van Twynstra Gudde, ziet ook dat ict nog geen feest is voor de zorgprofessional. “It-managers zijn vooral heel erg bang, en hopen niet te falen. Ze proberen zich in te dekken en roepen links een klankbordgroep in het leven, en rechts een stuurgroep. Zo zijn ze bij falen van het project, 70 procent van de ict-projecten mislukt, in ieder geval niet in hun eentje verantwoordelijk.” Maar opschieten doet die aanpak niet. “Laat een it-er en de zorgprofessional af en toe eens een kopje koffie met elkaar drinken, via een buddy-systeem. Dan wordt er over problemen gepraat zonder nieuwe procedures en overlegorganen.”

Verpleegkundigen versus huisartsen

Dat het bewerkstelligen van it-alignment geen eenduidig proces is bleek tijdens het congres. Inge Borghuis van Actiz noemt verpleegkundigen ‘praktische mensen’. “Die moet je duidelijk maken op welke manier ict kan helpen, dan zijn ze te overtuigen.” De huisartsen hebben een andere benadering nodig. Lode Wigersma van de KNMG liet duidelijk blijken dat de huisartsen er niet van houden als ze van boven af verteld wordt wat ze moeten doen. “Als het landelijk EPD een bottom-up benadering gehad zou hebben was er minder protest geweest. Het kan een psychologische drempel zijn waar de artsen over moeten, maar ze vertrouwen een topdown benadering niet.”

In het aankomende ICTzorg magazine is een uitgebreid verslag terug te lezen over het congres. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.