Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ierland wil aanhaken bij geneesmiddelencoalitie

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Ierland wil zich aansluiten bij de geneesmiddelencoalitie BeNeLuxA. Dat heeft Simon Harris, de Ierse minister voor Volksgezondheid, bekendgemaakt. Minister Bruno Bruins is blij met het nieuws.
dure medicijnen
Foto: AdobeStock

Ierland wil met de coalitie gaan samenwerken om gezamenlijk prijsonderhandelingen te voeren met farmaceutische bedrijven, informatie uit te wisselen en gezamenlijk op te trekken bij de ontwikkeling rond medicijnen. Momenteel maken Nederland, België, Luxemburg en Oostenrijk deel uit van de geneesmiddelencoalitie.

Samen sterk als geneesmiddelencoalitie

Bruins vindt het mooi nieuws dat Ierland toe wil treden tot het BeNeLixA-initiatief, dat met de toetreding van Ierland straks veertig miljoen burgers zou vertegenwoordigen. ‘Door onze krachten te bundelen, staan we sterker tegenover de macht van de farmaceutische industrie en kunnen we ook op Europees niveau een duidelijkere stem laten horen.’

In een debat eind november vorig jaar zei Bruins ‘nee tegen absurde medicijnprijzen.’ De minister gaf toen al aan dat hij samen met zijn Europese collega’s wil optrekken om de ijzeren greep van farmaceutische op medicijnprijzen te doorbreken. ‘Zo zorgen we ervoor dat onze patiënten ook op lange termijn kunnen rekenen op toegang tot betaalbare, innovatieve geneesmiddelen’, aldus Bruins.

Dure medicijnen

De toegang tot dure medicijnen voor de patiënt moet middels internationale samenwerking gewaarborgd blijven, luidt de boodschap van VWS. Maar de samenwerking gaat verder dan prijsonderhandelingen. De landen doen gezamenlijk onderzoek naar welke innovatieve, maar ook welke dure, geneesmiddelen er in de nabije toekomst uitkomen. Onderling wisselen de samenwerkende partijen informatie uit over hun geneesmiddelenbeleid, zoals pakketadviezen, en beoordelen zij vernieuwende zorgtechnologieën. Hoog op de gezamenlijke agenda prijkt meer transparantie over kosten en prijzen van medicijnen.

Meer landen

Volgens de partijen werkt samenwerking vruchten af. Zo zou het makkelijker worden om gezamenlijk te onderhandelen met farmaceutische bedrijven over de prijzen van medicijnen. Bruins hoopt dat meer landen de komende jaren zich bij de coalitie zullen aansluiten. ‘Ik blijf mij hiervoor inzetten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.