Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ geeft zorginstellingen massaal boetes vanwege jaarverslag

De IGJ legt bijna 500 zorginstellingen een boete op (‘last onder dwangsom’), omdat ze hun jaarverslag over 2019 niet hebben gedeponeerd. Ze moeten tien weken lang elke week duizend euro boete betalen, tenzij ze tussentijds aan hun wettelijke plicht voldoen. Normaal gesproken moesten instellingen uiterlijk 31 mei vorig jaar hun jaarverslag inleveren.
Bankbiljetten

De inspectie heeft afgelopen vrijdag 277 zorginstellingen een last onder dwangsom opgelegd. Volgende week ontvangen nog eens bijna 200 instellingen een vergelijkbaar boete-bericht, omdat ze hun jaarverslag niet, te laat of onvolledig hebben ingeleverd.

De IGJ laat weten dat vooral bedrijven in de thuiszorg, de ggz en de verpleging ‘sterk zijn vertegenwoordigd’. De bijna 200 boetes die volgende week worden opgelegd gaan vrijwel allemaal naar de jeugdzorg- en gecombineerde instellingen. Ondanks dat de inspectie alle instellingen die in gebreke bleven vorige maand voor de laatste keer heeft gewaarschuwd, heeft een groot deel daarop niet gereageerd.

Vanaf het moment dat een instelling daadwerkelijk moet betalen, krijgt de directie eerst vier weken de tijd om alsnog over de brug te komen. Bijvoorbeeld: de 277 instellingen die 5 maart de IGJ-brief kregen moeten na vier weken, dat is 2 april aanstaande, elke week tien weken lang duizend euro betalen. Dat is dus in totaal 10.000 euro, tenzij ze voor 2 april het jaarverslag deponeren. Voor kleinere bedrijven, die een ‘vereenvoudigde verantwoording’ mogen sturen, geldt een bedrag van 500 euro per week.

Uitstel door corona

De IGJ heeft zorginstellingen vele malen de kans gegeven om hun jaarverslag over 2019 te deponeren. Ondanks dat de IGJ in verband met de coronacrisis vorig jaar iedereen vier maanden uitstel heeft verleend, voldeed bijna een derde van de 6200 zorginstellingen niet aan die ruimere termijn. Ze hadden uiterlijk 30 september hun jaarverslag moeten inleveren.

Daarna heeft de IGJ de zorginstellingen na een maand wachten hen opnieuw een kans gegeven hun jaarverslag in te leveren met een zogenoemd ‘voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom’. Daarmee kregen 1200 bedrijven die toen geen boekhouding hadden overgedragen vier weken extra tijd. Daarna hebben er ongeveer 800 van de 1200 instellingen wel aan hun verplichtingen voldaan.

Extra herinnering

De IGJ heeft daarna ongeveer twee maanden gewacht tot ze vorige week besloot de bijna 500 zorginstellingen een last onder dwangsom op te leggen. ‘Vanwege de coronaperikelen hebben we de instellingen nog eens een extra herinnering gestuurd’, verklaart een woordvoerder van de inspectie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.