Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ: ‘Zorgbestuurders moeten zich voorbereiden op een harde Brexit’

Redacteur Zorgvisie
Zorgbestuurders worden door de IGJ opgeroepen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een harde Brexit. ‘Om problemen te voorkomen is het van groot belang dat zorgbestuurders een inventarisatie maken van producten uit het Verenigd Koninkrijk’, aldus Korrie Louwes, hoofdinspecteur bij de IGJ.
White Prescription Pills On Uk Flag
stock.adobe.com

In het geval van een no-deal Brexit, is er na 29 maart 2019 geen overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dan kunnen zich direct enkele problemen voordoen met betrekking tot de beschikbaarheid van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. ‘De IGJ zal daarom de komende tijd goed de vinger aan de pols houden. We werken samen met de douane, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), het RIVM en het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen hier zo min mogelijk onder zal lijden’, vertelt Louwes.

Verstoring in de levering

Wanneer zorgaanbieders vanaf de datum waarop het Verenigd Koninkrijk de EU daadwerkelijk verlaat nog geneesmiddelen en medische hulpmiddelen uit het VK moeten invoeren, kan de levering van producten verstoord worden. Zeker als er geen of onvoldoende alternatieve producten beschikbaar zijn, kan dat problemen opleveren. Louwes benadrukt daarom het belang van een goede voorbereiding op de Brexit. ‘Zorgbestuurders moeten zich ervan vergewissen welke geneesmiddelen daadwerkelijk uit het Verenigd Koninkrijk komen, zodat zij tijdig actie kunnen ondernemen. Naast geneesmiddelen zijn er nog andere praktische zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Denk maar aan medische apparatuur. Of patiëntendata en onderzoeksgegevens die opgeslagen staan op servers van IT-aanbieders in het Verenigd Koninkrijk.’ Om mogelijke problemen in kaart te brengen kan gebruik gemaakt worden van de Brexit Impact Scan. Aan de hand van een aantal vragen laat de scan de impact van de Brexit voor een zorgaanbieder zien. Zaken die aan de orde komen zijn: invoer, uitvoer, intellectueel eigendom, gebruik van digitale diensten, vervoer en toeleveranciers.

CE-markering

Ook voor producten die al op de Nederlandse markt zijn, kan de Brexit gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een CE-markering van een medisch hulpmiddel dat in de handel wordt gebracht na 29 maart 2019 niet meer geldig is, omdat deze is afgegeven door een Engelse keuringsinstantie (Notified Body). ‘In deze situatie is het belangrijk dat fabrikanten nog vóór die datum hun producten overbrengen naar een Notified Body in een ander EU-land’, legt Louwes uit. ‘Als fabrikanten hun producten niet op tijd en op de juiste manier ondergebracht hebben, voldoen de producten niet aan de markttoelatingseisen van de Europese Unie’.

Er bestaat een kans dat geneesmiddelen en medische hulpmiddelen vast komen te staan bij de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Fabrikanten en importeurs dienen daarom ook goed voorbereid te zijn op de terugtrekking van het VK uit de EU. Met de juiste voorbereiding kunnen de douane- en andere import/exportformaliteiten zo soepel mogelijk verlopen.

Invoer alternatief product

De inspectie realiseert zich dat de voorbereidingen om flinke inspanningen vragen. Daarom heeft zij een brief gestuurd naar een groot aantal bestuurders en brancheorganisaties uit de gezondheidszorg. ‘Daarnaast zijn we tijdens veel toezichtbezoeken het gesprek aangegaan met zorgbestuurders over de voorbereidingen voor een mogelijke no-deal Brexit. En dat blijven we natuurlijk doen. Waar nodig zullen wij bij een dreigend geneesmiddelentekort als gevolg van de Brexit aan fabrikanten, groothandelaren of apotheekhoudenden toestemming geven om een alternatief product uit het buitenland in te voeren. Op die manier proberen we de gevolgen zo klein mogelijk te houden. Dat doen andere overheidspartijen natuurlijk ook. Het CBG bracht bijvoorbeeld in kaart voor welke in Nederland gebruikte kritische medicijnen de levering afhankelijk is van het Verenigd Koninkrijk. Bovendien kunnen mensen met hun vragen rondom de Brexit altijd terecht bij het Brexitloket.’

Twijfels over vijftig medicijnen

Minister Bruno Bruins heeft woensdag de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de voorbereidingen op een no-deal Brexit in de gezondheidszorg. Bruins schrijft in een Kamerbrief dat het voor een vijftigtal belangrijke geneesmiddelen nog niet duidelijk is of ze geleverd kunnen blijven worden als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder scheidingsakkoord verlaat. Voor ongeveer 2650 andere medicijnen waarover onzekerheid bestond, is al wel een oplossing gevonden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.