Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: aantal separaties daalt met tien procent

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het aantal patiënten dat in isolatiecellen is opgenomen is in een jaar tijd met tien procent gedaald. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekendgemaakt.
IGZ: aantal separaties daalt met tien procent

De inspectie heeft van november 2008 tot november 2009 bij 42 instellingen onderzoek gedaan naar het aantal separaties. De IGZ heeft aanwijzingen dat de afname versnelt. “De cijfers voor na november 2009 wijzen op een afname tot 17 procent”, vertelt Wim Schellekens, hoofdinspecteur curatieve zorg van de IGZ op het congres Van beheersen naar intensive care in de ggz dat brancheorganisatie GGZ Nederland en het ministerie van VWS vandaag hebben georganiseerd. “Bovendien zijn de cijfers gebaseerd op het BOPZ-regime, waarvoor verplichte melding geldt. Daarin zit per definitie een onderaanmelding. De werkelijke afname kan dus nog gunstiger zijn.”

Bestuurders niet ‘in control’

Zorgwekkend vindt Schellekens de bevinding dat bij geen een van de onderzochte ggz-instellingen het separeren een plek inneemt in de planning- en controlcyclus van raden van bestuur. “Separeren heeft geen vaste plek in de agenda van raden van bestuur. Die zijn dus niet ‘in control’. Ze weten niet wat er speelt en kunnen er niet op sturen.” Leiderschap is juist cruciaal bij het terugdringen van het aantal separaties, vindt Schellekens. “Als bestuurders aandacht geven aan zaken, doen managers en de rest van de organisatie dat ook.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer roept Klink op matje om separeren

Ggz separeert patiënten langer dan een jaar

‘Vergelijking cijfers separeren loopt spaak’

Kamer wil cameratoezicht in isoleercel

Zorgvisie Nieuwsbrief

Word nu abonnee van Zorgvisie en lees het volledige verslag van het ggz-congres in de papieren nieuwsbrief nummer 11.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.