Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

IGZ: aanwijzing voor 49 praktijken van huisartsen

Redacteur Zorg+Welzijn
Vrijwel alle huisartsenpraktijken beantwoorden een spoedoproep binnen de gestelde norm van 30 seconden, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een vervolgonderzoek. Toch zijn er nog steeds 49 praktijken die niet aan de bereikbaarheidsnormen voldoen, ondanks waarschuwingen van de inspectie.
IGZ: aanwijzing voor 49 praktijken van huisartsen

De IGZ heeft aan de minister van VWS geadviseerd de 49 huisartsenpraktijken een aanwijzing te geven. Uit het eerste onderzoek in mei naar de telefonische bereikbaarheid van alle 4378 huisartsenpraktijken in Nederland bleek dat een op de vier een spoedoproep niet binnen de gestelde norm van 30 seconden beantwoordde. De huisartsenpraktijken kregen twee maanden de tijd om orde op zaken te stellen. Bij het vervolgonderzoek blijkt dat 49 huisartsenpraktijken nog steeds niet binnen de gestelde norm van 30 seconden antwoorden.

Risico’s

In mei antwoordde een op de vier huisartsenpraktijken niet binnen 30 seconden. Bij een op de acht praktijken lukte het zelfs niet om binnen 90 seconden iemand aan de lijn te krijgen. Dit levert serieuze risico’s op voor de patiëntveiligheid, zeker in levensbedreigende situaties, aldus de IGZ.

Dwangsom

De verwachting is dat de minister het nu gegeven advies binnen enkele dagen zal overnemen. Na medio december controleert de inspectie de 49 huisartsenpraktijken opnieuw. Een praktijk die dan nog steeds niet goed bereikbaar is, krijgt van de inspectie een last onder dwangsom opgelegd van 2.000 euro per week, met een maximum van 30.000 euro.

Lees ook:

Schippers haalt minder terug bij huisartsen

NPCF monitort gevolgen van korting op huisartsen

Landelijk huisartsenprotest met zondagdienst

Wim Groot: ‘Huisartsen zijn helemaal niet zielig’

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Gek genoeg heeft de IGZ nooit openheid van zaken gegeven over de wijze waarop in april is aangetoond dat huisartsen niet bereikbaar waren binnen 30 seconden. Er blijken veel foutieve nummers gebeld te zijn door het onderzoeksbureau. Bij deze laatste ronde blijkt dat de bezwaartermijn om te reageren op de vaststelling dat er te laat werd opgenomen tot 4 november liep. Gek genoeg is dat de dag dat de IGZ haar lijst al publiceert. Daar mag je op zijn minst vraagtekens bij stellen.

 3. Uit GEDEGEN onderzoek blijkt dat de IGZ volstrekt overbodig is. Hun onderzoeksresultaten liggen helaas op voorhand al vast. Daar waar de IGZ zou moeten ingrijpen, faalt ze opzichtig. Daar waar de IGZ als compensatie makkelijk kan scoren, ten koste van een complete beroepsgroep, laat ze dat niet na.
  Een wereld zonder IGZ ziet er niet per definitie slechter uit.
  Hoe zit het ook alweer? 30 seconden, ingefluisterd door de NPCF. Opperste verwarring, omdat niemand nu echt weet wanneer 112 te bellen, en wanneer de huisarts. En: hoe zat het ook alweer met de RANDVOORWAARDEN voor de huisarts om goed bereikbaar te zijn? Volgens mij is het 30 seconden criterium vergelijkbaar met de opdracht om Bin Laden te overmeesteren met behulp van een waterpistool.
  Daar hoor ik niemand over.
  Ook de NPCF en de IGZ niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.