Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ gaat strenger controleren op vastbinden patiënten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat strenger letten op het zorgvuldig gebruik van zogeheten Zweedse banden in zorginstellingen.

Volgens de inspectie is er een toename van het aantal dodelijke ongelukken met een onrustband, meestal als gevolg van vermijdbare fouten. Tussen juni vorig jaar en mei dit jaar zijn acht calamiteiten bij de inspectie gemeld. Zeven patiënten stierven, vermoedelijk door het gebruik van de banden. Twee van de meldingen waren afkomstig uit instellingen voor verstandelijk gehandicapten, vier uit verpleeg- en verzorgingshuizen en twee uit ziekenhuizen.

Onbekwaam personeel

Volgens de inspectie zien zorgverleners de onrustbanden als middel om gevaarlijke situaties te voorkomen maar zien ze niet het gevaar van het hulpmiddel zelf. De problemen met het gebruik van de banden, waaronder Bratex- en Zweedse banden, worden volgens de inspectie onder meer veroorzaakt door onbekwaamheid van het personeel, het ontbreken van een goede handleiding en beleid dat niet consistent is. De inspectie heeft instellingen een brief gestuurd waarin wordt opgeroepen maatregelen te nemen.

Maatregelen

Zorgverleners moeten inzien dat zogeheten fixatie niet altijd nodig is en dat de banden pas moeten worden gebruikt als alle alternatieven goed zijn afgewogen, vindt de inspectie. Instellingen die de fout ingaan, kunnen maatregelen opgelegd krijgen van de inspectie. Een zorgverlener kan tuchtrechtelijk worden vervolgd. (novum)

Lees ook:

Dood door Zweedse band voor rechter

Uit de tijd – Weg met de Zweedse banden

OM stelt onderzoek in naar overlijden gefixeerde patiënten in Atrium MC

Vastbinden niet door personeelsgebrek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.